Književni susreti “Gordana Brajović”: Nagrade za decu pisce


Uručenjem nagrade za najbolju knjigu za decu, objavljenu 2015, koju su ravnopravno dobili Vesna Aleksić (“Kaljavi konj”)i Peđa Trajković (“Svakog petka, utorkom u sredu”), kao i predajom priznanja najmlađima, autorima nagrađenih radova, u Doma kulture u Aleksincu 20. aprila će biti održani književni susreti “Gordana Brajović”.

Dani dečje poezije i stvaralaštva, koji se održavaju 19. put, nose ime pesnikinje i reportera “Večernjih novosti”. Na početku svečane akademije zakazane za 12 sati, biće prikazan kratkometražni film “Gordana će uvek držati nebo iznad nas”, a zatim će se predstaviti hor “Mali vokali”, a goste će pozdraviti predsednik opštine Nenad Stanković.

Andrea Mihajlović, učenica četvrtog razreda Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, kazivaće svoju pesmu ovogodišnjeg festivala “Život i mišljenje”. Slede muzički nastup Une Dimitrijević iz Niša, predstavljanje Zbornika nagrađenih đačkih radova, a na samom kraju sledi najradosniji trenutak – uručenje nagrada autorima najboljih dečjih radova, od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Žiri, kojem je predsedavao Dragan Bogutović, nije imao lak zadatak, jer je od 734 poetska i prozna rukopisa od 312 autora iz 56 škola iz cele Srbije, morao da odabere četrdesetak koji su poneli nagrade. Slično je bilo i sa knjigama “odraslih” kojih je na konkurs stiglo 29, ali je izbor, jednoglasno, ipak pao na pomenute laureate.

Pokrovitelj manifestacije je SO Aleksinac, organizator Centar za kulturu, autor scenarija akademije je pesnik Tode Nikoletić, dok će program voditi glumac Slobodan Boda Ninković.

Izvor: Večernje novosti


PROČITAJTE I OVO:  Pištalov roman "Tesla, portret među maskama" hit u Turskoj