Knjižare nude “misteriozne torbe” za čitanje u karantinu


„Zahvaljujući“ epidemiji korona virusa mnoge knjižare su ili zatvorene ili je njihov rad ograničen. Zato su se ljubitelji književnosti našli u problemu. Više nije bilo tako lako doći do knjižare koja je otvorena kako bi izabrali željeni naslov ili više njih. Sa druge strane, nisu više moguće ni kupovine „iznenađenja“. Znate ono kada bez ikakvog prethodnog plana ili spiska za kupovinu uđete u knjižaru očekujući da sami sebe iznenadite prigodnim otkrićem u vidu knjige za koju do tada nikada niste ni čuli? Ponekad je zabava u otkrivanju novih i nepoznatih naslova.

Male knjižare u SAD koje su nastavile da prodaju svoje knjige samo preko interneta dosetile su se kako da onima koji vole da se iznenade novim naslovima izađu u susret.

Knjižare, po ceni od 15 do 100 dolara, nude kupcima preko interneta „misteriozne torbe“ u kojima stavljaju naslove koje su, bez izbora samog kupca, odabrali knjižari.

Knjižara Capitol Hill Books iz Vašingtona započela je sa ovom praksom još sredinom marta.

„Omiljeno pitanje koje dobijamo na mejl jeste da li možemo da za 100 dolara pošaljemo misterioznu torbu sa knjigama“, napisali su 21. marta na zvaničnom Tviter nalogu ove knjižare. „Da, mi možemo.“

Već sutradan više od pedeset ljudi naručilo im je ove pakete iznenađenja.

Pre toga je ova knjižara, zbog propisanih mera borbe protiv epidemije korona virusa, dozvoljavala da se u njihovoj knjižari istovremeno nađu svega četiri mušterije.

PROČITAJTE I OVO:  Mačak "bibliotekar" ipak neće dobiti otkaz

Nedavno su počeli da, na društvenim mrežama, dele fotografije svojih mušterija koje su ove slikale sa knjigama iz misterioznih torbi koje su ih obradovale.

„Zaista je bilo stresno i morali smo mislimo u letu i prilagođavamo se situaciji“, kaže Kajl Bark, jedan od vlasnika ove knjižare. „Zaista smo zahvalni na podršci koju dobijam od ljudi.

Kafe knjižara Trident u Boulderu iz Kolorada nudi sličnu uslugu. Iako najstariji kafić u centru grada Trident je u krizi jer se do sada oslanjao na mušterije sa lokalnog univerziteta tako da su krajem marta morali da se okrene internet prodaji. Njihove misteriozne torbe dostavljaju raznosači na biciklima, a, osim knjiga, u torbama se nalazi paketići čaja ili kafe.

Već početkom aprila su imali više od tri stotine pošiljki, a mnoge od njih su poslate poštom na različite krajeve sveta. Knjižara je ostala bez određenih naslova iz oblasti naučne fantastike, a pojedine narudžbe je sve teže ispuniti.

„Nestalo nam je torbi za isporuku kao i kesica kafe“, rekao je suvlasnik Tridenta Endru Hajd. „Samo poštanskih koverti nam je nestajalo tri puta. Ali je zabavno odabirati različite naslove za kupce.“

Melinda Džons, vlasnica knjižare Second Read Books iz Alabame, započela je sa praksom slanja misterioznih torbi knjiga nakon što je saznala o toj praksi knjižare iz Vašingtona.

Njene torbe iznenađenja naručuju, kako lokalni kupci, tako i kupci širom SAD, ali i sveta.

„Za dvadeset i pet dolara kupac će dobiti četiri ili pet naslova svog omiljenog žanra“, rekla je Melinda Džons. „Lepo ide. Prošle nedelje smo prodali 125 misterioznih torbi.“

Izvor: Smithsonian Magazine