Knjižara Delfi u Knez Mihailovoj nosiće ime Borislava Pekića


Predstoji nam još jedno imenovanje u knjižarskom lancu Delfi. Knjižara u Knez Mihailovoj 40 poneće ime jednog od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijera, dramskog pisca i filmskog scenariste Borislava Pekića.

Na svečanosti imenovanja knjižare „Borislav Pekić“, koja počinje u 15 sati u ponedeljak, 23. maja, govoriće Goran Vesić, gradski menadžer, Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, Ljiljana Pekić, supruga Borislava Pekića, Milan Caci Mihailović, glumac, i Dejan Papić, direktor Lagune.

Borislav Pekić rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Podgorici, Novom Bečeju, Mrkonjić-Gradu, Kninu, Cetinju i Bavaništu u Banatu. Od 1945. godine je u Beogradu, gde je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Studirao je eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Godine 1965. objavljuje svoj prvi roman „Vreme čuda“. Od tada se posvećuje isključivo pisanju. Piše prozu, pozorišne, radio i televizijske drame. Za drugi roman, „Hodočašće Arsenija Njegovana“ (1970), dobija prestižnu Ninovu nagradu za roman godine. Kratki roman „Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana“ objavljen je u izdanju Slova ljubve iz Beograda tek 1975. godine (iako je napisan znatno ranije, ali Pekić nije uspeo da pronađe izdavača koji bi se usudio da objavljuje njegova književna dela).

Rukopis sotije „Kako upokojiti vampira“ izabran je na anonimnom književnom konkursu Udruženih izdavača i štampan 1977. godine. Sledi kratak roman „Odbrana i poslednji dani“ (1977). Njegovo kapitalno delo, saga-fantazmagorija „Zlatno runo“, objavljuje se u sedam tomova (1978–1986), za koje Pekić 1987. godine dobija Njegoševu nagradu. Žanr-romanom „Besnilo“ (1983), svojevrsnom apokaliptičkom vizijom sveta u kojem živimo, Pekić je odstupio iz istorijske tematike „Zlatnog runa“ i napisao delo sa elementima trilera.

Dela su mu prevođena na engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, holandski, poljski, češki, slovački, mađarski, rumunski, retoromanski, makedonski, slovenački, albanski, grčki, švedski i ukrajinski jezik.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Joy Division - Deo po deo"

Izdavačka kuća Laguna, prvi put u Pekićevom umetničkom stvaralaštvu, objavljuje njegova celokupna književna dela u 14 knjiga.

Na dan svečanog imenovanja knjižare u Knez Mihailovoj 40 sve posetioce očekuje 30 najnovijih Laguninih naslova na specijalnom popustu od 30 odsto i poklon uz svaku kupovinu renomiranih kompanija Lomax, Golden Rose, Ziaja, Salvia. Nescafé će se pobrinuti za osveženje, Candy Universe za slatko posluženje, a za najmlađe smo pripremili karte za film „Angry Birds“. KFC i McDonalds obezbedili su vaučere za svoje restorane.

Takođe, očekuje vas i popust od 30% prilikom kupovine dela Borislava Pekića kao i besplatno učlanjenje u Lagunin klub čitalaca.