Izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi nastavljaju da dodeljuju knjižarama imena velikih srpskih pisaca. Još jedna u nizu je i Delfi knjižara koja se nalazi u ulici Terazije 38 i koja je ponela ime ime velikog srpskog pisca i dramaturga Slobodana Selenića.

Na svečanosti održanoj u petak, 29. septembra, govorili su akademik i pisac Dušan Kovačević, profesor na FDU Nenad Prokić, direktorka Delfi knjižara Vesna Mihajlović, dok je prisutne pozdravila udovica velikog pisca Merima Selenić. Odlomke iz dela Slobodana Selenića čitao je glumac Petar Mihailović.

Nenad Prokić je Slobodana Selenića nasledio na katerdi za dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. „Slobodan Selenić ostaje moj najznačajni professor, kolega i prijatelj. Zahvaljujem se i Laguni na ovom činu jer posle nekih čudnih naziva ulica, evo knjižare sa sjajnim imenom“.

Vesna Mihajlović je ukazala na važnost „kulture saćanja“ kada je reč o velikim srpskim piscima koji su ostavili značajan trag u našoj književnosti i kulturi. „Mi ćemo se i dalje truditi da knjižare u Beogradu ali i ostalim gradovima u Srbiji opstanu i budu mesto na kome će nove generacije uživati u knjigama.“

Akademik i pisac Dušan Kovačević bio je student pisca po kome je knjižara na Terazijama ponela ime: „Slobodan Selenić je većinu svojih priča u romanima i dramama posvetio ljudima koji su živeli u Beogradu: malobrojnim i umornim starosedeocima znanim kao i ‘starim Beograđanima’ i – s druge strane ulice došljacima u odeći istkanoj u zavičaju ili dobijenoj dolaskom u prestonicu: kožnim mantilima ili modrim odelima, sve zavisi od službe koju su zaslužili, zaradili, dostigli.“ Ceo govor Dušana Kovačevića možete pročitati ovde.

Posetioci su imali prilike da vide i artefakte Slobodana Selenića, njegove beleške pisane rukom, naočare, perorez i olovku kojom je potpisivao svoj čuveni roman „Ubistvo s predumišljajem“.

Knjižara „Slobodan Selenić“ je osma u Beogradu i četrnaesta u Srbiji koja nastavlja tradiciju imenovanja i sećanja na važne pisce. „U svojoj vrednoj i dragocenoj ideji da podseća nove generacije mladih ljudi – ljubitelje knjige, na značajna imena srpske književnosti, izdavačka kuća Laguna je danas imenovala ovu knjižaru u centru Beograda imenom Slobodana Selenića, pisca sudbina ljudi, ulica i života ovog grada. Slobodan Selenić je ostao gospodin pisac u našem sećenju i u svojim nezaboravnim knjigama koje će od danas imati svoju kuću u gradu gde su rođene“, završio je svoj govor Dušan Kovačević.

Comments

comments

Related Posts