Knjižara bez osoblja koja svoje poslovanje zasniva na poverenju u mušterije


Ljubitelji knjiga često imaju problem sa dugačkim redovima u knjižarama. Znate one situacije kada odaberete neki dobar naslov i sada morate da čekate u redu kako biste platili knjigu? A na kraju vas čekaju prodavci koji vam uvaljuju Nedeljnik za dinar ili neku sličnu stvar koja vam nije potrebna.

Bilo bi divno kupiti knjigu bez stupanja u mučne interakcije sa ljudima. Na ovom konceptu se bazira poslovanje knjižare Book Hero koja radi u okviru sportskog kompleksa Dubai Sports City u Dubaiju.


U ponudi ove knjižare nalazi se više od 20.000 naslova različitih žanrova i na različitim jezicima. Ali ovo ipak nije obična knjižara. Ono što je razlikuje od ostalih knjižara jeste to što radi non-stop, svakog dana i nema ni jednog jedinog zaposlenog.

Svaka knjiga na sebi ima šarenu nalepnicu na kojoj se nalazi cena. Umesto da predaju novac prodavcu od mušterija se očekuje da na izlazu iz knjižare ostave novac u Kutiju poverenja. Da, dobro ste pročitali. Poslovanje čitave knjižare se zasniva na poverenju.


Vlasnica knjižare Monserat Martin dolazi jednom dnevno kako bi dopunila zalihe knjiga i pokupila novac iz Kutija poverenja. Kaže da niko nije ukrao knjigu, a i da jeste troškovi krađe su daleko manji od plata koje bi morala da isplaćuje prodavcima i čuvarima kao i troškova vezanih za osiguranje. Kaže i da svakog dana proda stotinu knjiga.

PROČITAJTE I OVO:  Vladimir Putin voli američku književnost

Ova knjižara poseduje i kamion koji tokom vikenda obilazi različite zajednice.


Zanimljiv način poslovanja, zar ne?

Izvor: Bookstr