Book Wide Desktop Background

Knjige u kojima su čitaoci pronašli najviše utehe u proteklih 100 godina


Živimo u dobu u kom je tehnologija toliko ovladala našim životima da sve manje imamo vremena za čitanje. Provodimo mnogo više slobodnog vremena na društvenim mrežama nego za nekom dobrom knjigom, iako ćemo uvek potvrditi da nas je Facebook umorio, a da smo knjigu sklopili preporođeni i puni životnog elana i novih naučenih lekcija.

Pred vama je lista 10 knjiga koje su u proteklih 100 godina pružile najviše utehe čitaocima širom sveta jer su u njima konačno pronašli nekoga ko ih razume. Naravno, svi smo mi različiti i u zavisnosti od životnog doba ili situacije u kojoj se nalazimo pronaći ćemo nešto drugačije u istoj knjizi. Stoga se u ovom izboru nalaze romani koji su na listama omiljenih knjiga ljudi širom sveta, bez obzira na rasu, pol i godine. Svaki od njih je propraćen jednim od čuvenijih citata.

1. Dale Carnegie, Kako da osvojiš prijatelje i utičeš na ljude

Možeš steći više prijatelja za dva meseca ako se zainteresuješ za ljude nego ako dva meseca budeš pokušavao da ti njih zainteresuješ.

2. Eckhart Tolle, Moć sadašnjeg momenta

Vreme nema vrednost jer je iluzija. Ono što smatraš vrednim nije vreme samo po sebi nego jedna tačka u vremenu, a to je sadašnji momenat. I što se više fokusiraš na vreme, na prošlost i budućnost, sve više gubiš sadašnjost, najvredniju stvar koju imaš.

3. Dalai Lama, Umetnost sreće

Zadovoljstvo sobom samo po sebi nije uslovljeno željom ili akcijom, tj. da li su one pozitivne ili negativne. Ono što odlikuje neku želju ili akciju kao pozitivnu ili negativnu nije osećaj zadovoljstva koji nas ispuni pri ostvarivanju cilja, nego da li taj cilj ima pozitivne ili negativne posledice na krupnijem planu.

PROČITAJTE I OVO:  Uskoro ekranizacija najvoljenijeg romana Agate Kristi

4. Rhonda Byrne, Tajna

Kada pokušaš da privučeš nešto u svoj život budi siguran da tvoje akcije nisu u suprotnosti sa tim željama. Razmisli o onome što tražiš i budi siguran da je tvoje delovanje odraz onoga što očekuješ da dobiješ, kao i da one nisu u kontradikciji sa tim. Ponašaj se kao da si već dobio to.

5. Joseph Campbell, Moć mita

Mnogi smatraju da u životu težimo za svrhom, ali ja se ne slažem sa tim. Mislim da težimo ka iskustvima koja nas čine živim, a ta iskustva, iako su bazirana na fizičkom polju delovanja, utiču na najskrivenije delove našeg bića i stvarnosti, tako da osećamo ushićenje što smo živi.

6. Tony Robbins, Probudi džina u sebi

Shvatio sam da su moji neuspesi i frustracije iz prošlosti zapravo bili tu kako bi izgradili bazu razumevanja koja je od mene napravila čoveka koji uživa u životu na sasvim drugom nivou.

7. Robert Greene, 48 pravila moći

Kada svetu pokažeš svoje talente neminovno izazivaš zajedljivost, zavist i ostale manifestacije ljudske nesigurnosti, pa zato nemoj da provedeš ceo život razmišljajući o osećanjima drugih.

8. Paulo Coelho, Alhemičar

A kada želiš nešto ceo univerzum se ustroji da ti pomogne u ostvarivanju te zamisli.

9. Tim Ferris, Četvorosatna radna nedelja

Za sve najvažnije stvari u životu nikada nije pravo vreme. Čekaš pravo vreme da daš otkaz? Zvezde ti se nikad neće poklopiti za to i semafori života nikada neće biti svi zeleni u isto vreme. Univerzum se nije zaverio protiv tebe, ali neće se ni ceo svet okrenuti tako da samo ti ostvariš svoje zamisli. Uslovi nikad nisu savršeni. Jednog dana ću uraditi to i to je bolest koja će delovati na tebe tako da sa sobom poneseš svoje snove u grob. Liste za i protiv su podjednako loše. Ako ti je nešto važno i želiš to da uradiš svakako, uradi to, a usput pomeraj kormilo ka pravom pravcu.

PROČITAJTE I OVO:  Medicinska sestra Elvisa Prislija objavljuje knjigu

10. Kahlil Gibran, Prorok (zbirka eseja i pesama u prozi)

Tvoja deca nisu tvoja deca.

Ona su sinovi i ćerke Života koji žudi samom sebi.

Ona su došla kroz tebe ali ne od tebe.

Iako su sa tobom ona tebi ne pripadaju.

Možeš im dati svoju ljubav ali ne svoje misli.

Jer ona imaju svoje misli.

Možeš udomiti njihova tela ali ne i njihove duše,

Jer njihove duše obitavaju u kući sutrašnjice koju ne možeš posetiti, čak ni u tvojim snovima.

Možeš nastojati da budeš kao ona, ali ne pokušavaj da ih učiniš da ona budu kao ti.

Jer život ne ide u nazad niti se zadržava u jučerašnjici.

Ti si luk iz kojeg su tvoja deca kao žive strele otisnuta.

Izvor: Savršena