Trobroj književnog lista “Sent” izašao je iz štampe i sadrži radove 60 eminentih autora, a prvi put je u ediciji ovog časopisa objavljeno pet knjiga mladih književnika iz Srbije.

Glavni i odgovorni urednik “Senta” Enes Halilović izjavio je na konferenciji da su autori tih knjiga mladi i talentovani stvaraoci.

“Sent izlazi već 11 godina i uvek smo bili otvoreni za sve generacije, narode i poetike, a za svo to vreme smo izrasli u časopis koji je u samom vrhu u Srbiji kada je književna periodika u pitanju. A od sada postoji i edicija koja je tek zakoračila u književni život”, rekao je Halilović.

On dodaje i da štampanje “Senta” pomaže Ministarstvo kulture i informisanja, a da će Kulturni centar u Novom Pazaru finansirati poštansku distribuciju ovog lista.

“Od prvog broja, Sent je besplatan i putem pošte se dostavlja velikom broju stručnjaka širom sveta, kao i svim instutima za slavistiku. Kulturni centar će finansijski pomoći plasman našeg časopisa do krajnjih korisnika”, istakao je Halilović.

U ediciji “Senta” štampane su knjige “Iskazi” autorke Sonje Šljivić, “Oniričke pesme” Ilhana Pačariza, “24” autora Dragana Markovića, “Nefs i Nur” Birsene Džanković i “Na početku bijaše stid” Selme Hasanović.

Selmi Hasanović i Birseni Džanković su to prve objavljene knjige, Ilhanu Pačarizu druga, a Sonji Šljivić i Draganu Markoviću treća.

Sve knjige će, tokom maja, biti promovisane u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Iz edicije “Senta” uskoro treba da se pojavi i osamanaestogodišnje istraživanje Enesa Halilovića o narodnim zagonetkama našeg kraja i njihovo poređenje sa zagonetkama širom sveta.

Izvor: Radio Sto Plus

Comments

comments

Related Posts