Knjiga za sve koji vole i žele da upoznaju Prag


Glavni grad Češke, Prag, godišnje obiđe više od 20.000 turista iz Srbije, a svima koji žele da se upoznaju sa tim gradom ili da osveže uspomene na njega od sada je na raspolaganju i knjiga koju je priredila turistički vodič Katarina Bouček – “Prag – sećanje na jedno putovanje”.

Kao turistički vodič sa dugogodišnjim stažom, Bouček je kroz Prag provela više od 30.000 turista, a svoje utiske i ljubav prema tom gradu rešila je da pretoči u knjigu koja je svojevrsna romansirana biografija i vodič kroz “zlatni grad”.

Od istorijskih činjenica do legendi, knjiga čitaoca vodi kroz grad sa nekoliko stotina tornjeva i 20 mostova preko Vltave.

“Knjigu su tražili turisti koji su hteli da pred sobom imaju sabrano sve ono što su tokom putovanja čuli od mene, a što nisu mogli da upamte”, kazala je Boučekova na promociji održanoj u Pragu.

Ona svima koji dolaze u Prag ne predlaže obilazak nekih određenih i posebnih mesta, već savetuje da se “potpuno prepuste i izgube u ovom gradu”.

“Postoji mit koji se meni ostvario. Ko se poljubi na sredini Karlovog mosta venčaće se u narednih godinu dana”, kazala je nekadašnja Zagrepčanka, sadašnja stanovnica glavnog grada Češke.

Promocija knjige “Prag- sećanje na jedno putovanje” završena je obredom koji je u Češkoj tradicionalan kada se predstavlja neko novo štivo -“krštenje knjige pivom”. Tako je knjiga zalivena pivom iz krigle – za sreću i da ima što više čitalaca.

Autor fotografija u knjizi je Igor Spasov, a njeno objavljivanje podrla je ambasada Srbije u Češkoj, te je promociji u Pragu prisustvovala i ambasadorka Vera Mavrić.

Najavljena su i nova izdanja na češkom jeziku, kao i na drugim jezicima sa prostora bivše Jugoslavije.

ČITAJTE  „Her Isakovicevo blago“ duhovita i topla priča o tragičnim sudbinama

Izvor: Novi magazin