Knjiga putopisa “Od Pariza do Istanbula”


Nedavno je iz štampe izašla knjiga “Od Pariza do Istanbula”, mlade književnice, novinarke, TV voditeljke i manekenke iz Novog Pazara Jasne Ramčić koja je odmah naišla na veliko interesovanje publike, ne samo u Sandžaku, gde Jasna živi, već i u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju, Podgorici i drugim delovima bivše Jugoslavije gde je posao često vodi.

Knjiga je jedna vrsta putopisa i zbirka odličnih reportaža koje na najbolji način, uz mnogo informacija, nedostupnih običnom turisti, predstavljaju poznate, ali i skrivene lepote i znamenitosti Pariza, Azurne obale, Berlina, Minhena, Drezdena, Amsterdama, Brisela, Venecije, Verone, Soluna, Istanbula, Burse, Antalije, Dubaija….

– Od malih nogu volela sam da putujem i da sa putovanja pravim beleške, a potom i reportaže. Oduševljavala sam se lepotama evropskih turističkih prestonica, a nervirali su me poluobrazovani vodiči koji su bili površni i šturog znanja, jer nisu mogli da mi do tančina, onako kako sam ja želela i kako smatram da bi trebalo, objasne sve što me zanimalo o lepotama evropskih gradova i njihovim najpoznatijim spomenicima. Zato sam odlučila da dublje uđem u prošlost i sadašnjost svih tih lepota, da putujem i istražujem i da sve pretočim u knjigu koja će, nadam se biti od koristi onima koji se spremaju za put po Evropi, ali i onima koji nemaju novca i uslova za putovanja, a voleli bi štošta da saznaju – kaže Jasna. Dodaje da su putovanja smisao njenog života, da je zbog knjige prevalila hiljade kilometara i potrošila mnogo dana, meseci, godina i novca, da je najlepše putovati leti i da mladi treba da “putuju, putuju i uvek putuju”…

– Danas mnogi putuju, oduševljavaju se, snimaju, prepričavaju, od toga mesecima i godinama žive, hrane se svom tom lepotom koju su videli, doživeli i proživeli. Ipak, samo izuzetno načitane, inteligentne, emotivne, dalekovide i svestrane osobe sa posebnim nervom-damarom za putovanje i zapisivanje tih hodoljublja znaju i mogu ispravno preneti te emocije, doživljaje, lepe građevine, geografiju… Treba znati putovati i to preneti drugima, u tome je Jasna Ramčić pravi majstor – kaže u uvodnoj “reči urednika” mr Dževad Kučukalić, književnik i publicista iz Sarajeva.

PROČITAJTE I OVO:  Milorad Pavić kao junak priče španskog autora

Izvor: Večernje novosti