Sudbina Leni Rifenštal neprekidno aktuelizuje sudbinu uspešnih umetnika u zločinačkim i autoritarnim režimima. Nekad i sad, napisao je poznati novinar.

U ovom dragocenom izdanju (“Gradac”), čiji je podnaslov “Dnevnik o nebeskom narodu, zoni sumraka i smrtonosnoj motoristici”, sabrani su tekstovi koje je autor (po pozivu uglednih kritičara i hroničara Zdravka Zime i Draga Pilsela), pisao svakog utorka za portal čija je deviza “Novinarstvo s potpisom”.

U tekstovima, datiranim od 10. oktobra 2013. do 30. septembra 2014, čitaoce čeka: “Pad “Platoa”, “Lista značajnih promašaja”, “Kulturna ličnost godine, “Nevolje Nušićevih junaka, “Dnevnici Suzan Zontang”, “Lekovita lektira”, “Ministarstvo straha”, “Hiljadu godina cenzure”… I mnogo toga još.

Ukratko, svojevrsna spisateljski snažna hronologija raznih zbivanja i (ne)prilika koje su krojile naše živote i sudbine, bivajući i njihov odraz. Od filma i fudbala, preko prošlosti i sadašnjosti, politike i umetnosti i naoko sitan događaj zapravo biva ogledalo same srži onoga što život čini, kako to pesnici kažu, stvarnijim od stvarnosti.

Lakim perom ozbiljnog, dubokog traga Vlajčić ispisuje dijagnozu vremena, a u osnovi niza pitanja i nedoumica koji prate ove zapise, kako je i sam naveo, jeste šok budućnosti.

Izvor: Blic

Comments

comments

Related Posts