Izdavačka kuća Agora upravo je objavila roman Teretana egipatske autorke Mej Halid (na srpski prevela Dragana Đorđević), koji je proglašen za najbolji roman na Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu 2016. godine.

U pitanju je knjiga koja kroz niz uzbudljivih priča-slagalica koje se kreću između Zapada i Istoka, Švajcarske i Egipta, povezuje priču o književnoj umetnosti i stvaranju sa pričom o životu i intimnoj drami orijentalnih žena.

Glavni protagonista romana jeste devojka koja, kao mlada spisateljica, osvaja boravak u Švajcarskoj – u neobičnoj „kući pisaca“, gde piše svoj prvi roman. Sanjajući da jednom postane poznata u svetu književne umetnosti, ona prolazi kroz ličnu krizu identiteta, mučena prisustvom čuvene književnice Bidaje el Ulfi, u čijem se delu naša junakinja nalazi kao sporedni lik.

Poput stvaralačkog kompleksa i utvare koja je neumorno proganja, Bidaja el Ulfi postaje snažan impuls koji do samog završetka knjige nagoni mladu spisateljicu na borbu sa sopstvenim bićem i snovima o savršenom romanu.

Sa druge strane, ispisujući svoj roman, ona se opredeljuje za imaginarni prostor teretane u kojem se prepliću intimne drame dvaju kategorija žena u Egiptu: dama iz visoke klase koje u teretanu dolaze kako bi utrošile slobodno vreme i onih žena zaposlenih u teretani. U zamršenoj mreži ljudskih sudbina i otvaranju vrata ka položaju žena u orijentalnom Egiptu, Mej Halid eksplicitno ili pak nevidljivim narativnim nitima, svaku priču i svaku pojedinačnu sudbinu povezuje u neraskidivu celinu. Švajcarska i Egipat postaju Jedno: priča sa Istoka i priča sa Zapada jesu jedna jedinstvena nezavršena Priča – o borbi sa samim sobom.

Mej Halid (ar. May Hâlid, Kairo) egipatska je spisateljica mlađe generacije, prevoditeljka i spikerka na programu na engleskom jeziku na Radio Egiptu. Završila je novinarstvo na Američkom univerzitetu u Kairu. Objavila je do sad pet romana, tri zbirke pripovedaka i jednu knjigu književnih putopisa.

Njen roman Magija tirkiza (2007) preveden je na engleski i nemački. Roman Teretana (2015), njeno prvo delo prevedeno na srpski, proglašen je za najbolji roman na Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu 2016. godine.

Comments

comments

Related Posts