Knjiga najčitanije nemačke književnice za decu i na srpskom jeziku


Izdavačka kuća Odiseja upravo je objavila Alisu Pantermiler, jednu od najčitanijih savremenih nemačkih književnica za decu. Roman Kunići na sve strane, prva knjiga u serijalu Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke prvi je roman ove autorke preveden na srpski jezik.

Alisa Pantermiler je u svet književnosti zakoračila 2009. godine, kada je pobedila na konkursu za neafirmisane pisce. Slavu je, međutim, stekla serijalom knjiga o skoro pa tinejdžerki Loti. Prva knjiga u serijalu, Kunići na sve strane, objavljena je 2012. godine i odmah je privukla pažnju publike. Iste godine objavljen je i nastavak, a danas ovaj serijal broji petnaest knjiga i nekoliko miliona čitalaca širom sveta koji svake godine s nestrpljenjem očekuju nove Lotine doživljaje. Da popularnost serijala ne jenjava govori i činjenica da je prošle godine po Lotinim avanturama snimljen i dugometražni igrani film Mein Lotta Leben.

Lota je sasvim obična skoro pa tinejdžerka. Ona ima deset godina, najbolju drugaricu, dva brata blizanca koji su prava noćna mora i roditelje koji joj ne dozvoljavaju da usvoji kućnog ljubimca. Ali Lota ima i glupavu indijsku flautu koju joj je poklonila majka iako zna koliko Lota mrzi da svira flautu. A ta flauta izgleda ima čudne magijske moći koje Loti iz dana u dan zagorčavaju život. Kako se osloboditi flaute? Kako izaći na kraj s blizancima? Kako ubediti roditelje da joj dozvole kućnog ljubimca? Kog ljubimca izabrati? Psa, neku malecku ovcu ili možda jednog od dvesta kunića njene najbolje drugarice Čejene?

Roman je pisan u formi dnevnika-stripa, a ilustracije potpisuje nemačka umetnica Danijela Kol. Avanture skoro pa tinejdžerke Lote osvojile su čitaoce širom sveta. Zavirite u njen tajni dnevnik i saznajte zbog čega!

ČITAJTE  Jedan od najsnažnijih i najpotresnijih romana objavljenih ove godine