Pre mesec dana svetlo dana je ugledala knjiga Paganin. U pitanju je novo književno čedo Bobana Kneževića.

O knjizi: Na Avali, ispod drevnog Žrnova, dečak se susreće sa nedokučivim… U Lajpcigu, na studijama, mladića upoznaju sa slovenskim šamanima i okultnim ritualima… Nedra afričke pustinje, kraj Bizerte, kriju užase veće od strahota Velikog rata… Balansirajući na oštrici između istorijske proze i lavkraftovske kosmičke strave, roman Bobana Kneževića daje jedinstven uvid u usude sa kojima se suočavamo. (Miodrag Milovanović)

Paganin je uzbudljiv i inteligentan splet povijesti i fantastike, „klackalica između stvarnosti“ i vizije autora koji nas korak po korak uvlači u nemoguće, kao što je susret najkontraverznijeg svijetskog magičara i srpskog povjesničara religije. Nemoguće, zahvaljući vještom stilskom realizmu autora, postaje moguće. Iracionalno, vizija misterioznih nestalih civilizacija, postaje racionalno, možda čak i dio povjesti planete Zemlje o kojoj ništa ne znamo. (Veronika Santo)

Zanimljivo je da, kako je sam autor napisao na svom nalogu na Fejsbuku ovo knjiga koju nećemo naći na trafikama ili u svim knjižarama. Zapravo, ovu knjigu moguće je kupiti samo u jednoj knjižari.

Pao je sneg a vi još niste nabavili Paganina?
Šta čekate? Da knjiga stigne u vašu najbližu knjižaru, da je kupite u trafici? Ništa od toga. Ova knjiga nema dostojanstven način da prodre u knjižarske lance pa će ostati van njih.
Čekate da pročitate spektakularnu najavu u medijima. Ništa od toga. Ovu knjigu niko nigde nije pomenuo, a evo ima već više od mesec dana kako se pojavila; novine su samo plaćenici za objave po narudžbini ili drugarskim poznanstvima.
Niste valjda poverovali ljubomornom gnomu iz banje da ovo ne valja? Vađenjem stvari iz konteksta može se ismejati svako delo?
Paganin je knjiga koja otvara um onima koji za to imaju kapacitet i redefiniše pojmove u domaćoj fantastici, ezoteriji i istoriji. Svaki pokušaj prepričavanja je banalizuje, ovu knjigu treba okusiti, osetiti i preživeti.
Ono što je jedino sigurno jeste da nećete biti razočarani. Dobija se mnogo više nego što se nadate. I što se više posvetite, to ćete prodreti dublje u srž knjige, a na samom dnu čeka vas on lično…
Nemate potrebe da žurite, knjiga je u trajnoj ponudi, nema šanse da se rasproda, neće biti ni skuplja ni jefitnija, odlaganjem samo rizikujete kajanje što ste se zamajavali nekim drugim stvarima. Kupovina je moguća naravno samo od mene, bilo da me nađete ili sretnete negde, ili se prošetate do knjižare Znak sagite u radno vreme (12-18 radnim danima i 12-15 subotom).

Posted by Boban Knežević on Sunday, January 17, 2021

 

ČITAJTE  Roman o odrastanju i prihvatanju različitosti

O autoru: Boban Knežević (rođen u Beogradu 1959) je srpski pisac fantastike, stripski scenarista, urednik, izdavač i kulturni aktivista.

Aktivan je na književnoj sceni od 1978. godine. Studije astronomije napušta 1981. i postaje profesionalni izdavač i pisac.

Kao pisac Knežević je dobio je brojne jugoslovenske nagrade, uključujući i glavnu žanrovsku nagradu „Lazar Komarčić“ koju je osvojio šest puta, a američko izdanje njegovog romana Crni cvet je visoko ocenjeno i u tamošnjoj kritici.

Istoriografi smatraju Kneževića za jednog od najuticajnijih urednika u istoriji srpske i jugoslovenske fantastike, u rangu Gavrila Vučkovića, Žike Bogdanovića i Zorana Živkovića.

Jedan je od osnivača Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ iz Beograda.

Ta knjižara o kojoj Boban Knežević piše jeste Čudna knjižara Znak Sagite.


Leave a Reply

Your email address will not be published.