Knjiga koja nas vodi u mračna i neprovetrena mesta ljudske podsvesti


Nedavno je izdavačka kuća Dereta objavila roman Sve ptice pevaju, britanske autorke Ivi Vajld, koji je osvojio Evropsku nagradu za književnost, kao i druga važna priznanja: književnu nagradu Miles Franklin za prikaz života u Australiji i Encore nagradu za najbolju drugu knjigu.

Delo je objavljeno u okviru projetka Otuđenje i identitet u savremenoj evropskoj književnosti nastalog u saradnji sa programom Kreativna Evropa.

O knjizi:

Džejk živi usamljeno na slabo naseljenom ostrvu izloženom nemilosrdnim naletima kiše i vetra. Jedino društvo prave joj poludresirano kuče po imenu Pas i stado ovaca. Zbog podozrivih pogleda meštana i napete atmosfere na ostrvu, Džejk se oseća potpuno izolovano, ali to joj je i bila namera. Međutim, taj mir neće dugo potrajati – neko ili nešto ubija njene ovce. Skoro svake noći stado se smanjuje, a ona izjutra pronalazi rastrgnute leševe životinja. Džejk sumnja da će neko uskoro otkriti njenu mračnu tajnu iz prošlosti. Dok se odmotava klupko događaja koji su se odigrali pre mnogo godina, daleko od ostrva, svi postaju sumnjivi. Kroz šume nastanjene neobičnim bićima, vrele pustinje, mračna predgrađa i prašnjave puteve, Vajldova vodi čitaoca do najtamnijih ponora seksualnosti i nasilja, tržeći njihove prauzroke tamo gde mnogi od nas nikada nisu smeli ni da zavire: u mračnim i neprovetrenim mestima ljudske podsvesti.

Vajldova na specifičan način prepliće vremenske planove priče – narativ iz prošlosti, ispričan hronološki unazad smenjuje sa narativom iz sadašnjosti čime postiže izrazitu dinamiku i napetost, te ovo povremeno melanholično i veoma mračno delo dobija odlike saspensa.

Knjigu je sa engleskog preveo Đorđe Tomić.


PROČITAJTE I OVO:  Roman "Tesla, portret među maskama" promovisan u Filadelfiji