Knjiga koja će izazvati potrese – „Glasovi iz gluve sobe“


General avijacije u penziji Blagoje Grahovac u svojoj knjizi „Glasovi iz gluve sobe“ zabeležio je svedočanstvo iz „gluve sobe“, prostorije u kojoj se odvijaju najtajniji poslovi planiranja i dogovaranja vojnog vrha jedne države. Autor ove knjige bio je deo „saziva“ te gluve sobe u najtraumatičnijem periodu savremene istorije. Pred čitaocima je ozbiljna polemička i uzbudljiva priča o najtraumatičnijem periodu savremne srpske istorije, devedesetih godina prošlog veka i godina nakon pada Miloševića. „Glasovi iz gluve sobe“ su priča o ratu koji je zauvek promenio Balkan, priča o transformacijama, kadrovskim kombinacijama, kriminalnoj pozadini raznih političkih i ekonomskih odluka… I nadasve o ljudima koji podlegnu takvim okolnostima.

U svom svedočanstvu o devedesetim godinama, Blagoje Grahovac otkriva mnoge tajne, uključujući i one državne i zato smatra da će ova knjiga izazvati ozbiljne potrese u zemljama regiona, u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

ODLOMAK:

„Ponedjeljak je 23. avgust 1993. godine. Na sjednici VSO se odlučuje o imenovanju novog načelnika GŠ. Milošević nema dilemu – general pukovnik Božidar Stevanović nema konkurenciju. Dilemu i rezervu na takvo rješenje ima predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović. Milošević se ne obazire na njegove argumente. ’To je to, a u četvrtak se opet možemo sastati da odluku verifikujemo i obavestimo javnost’, zaključio je Milošević.

U večernjim satima tog 23. avgusta u Komandi RV i PVO je fešta. Slavi se uz najbolje svjetske brendove i uz rafalnu paljbu. ’Surčinci’ i ’zemunci’ su uvijek široke ruke u darivanjima. Kako i ne bi kada je na čelo vojske došao ’plavi’, a još onaj ’pravi’. U vojsci je kod ’patriota’ zavladala euforija zadovoljstva; strah je kod onih koji su u nekom drugom taboru, a kod onih normalnih velika zabrinutost.

Četvrtak je 26. avgusta 1993. godine. Na sjednici VSO treba da se verifikuje odluka od ponedjeljka. Momir Bulatović nudi nov argument kojim se osporava imenovanje generala Stevanovića. Njegov osnovni argument je da i na dužnosti načelnika GŠ, Stevanović neće zadovoljiti svoju nekontrolisanu ambiciju. Sljedeće je, kako Bulatović tvrdi, Stevanović će kidisati na Miloševićevo mjesto. Kao osnaživanje svoga stava Bulatović ’vadi’ tajnu kasetu novinarke Dade Vujasinović kojom se potvrđuje Stevanovićeva nezajažljiva politička ambicija. Kada je Milošević vidio opasnost za sebe, Stevanović je trenutno postao nesposoban za dužnost načelnika GŠ. Trenutno mu je prestala služba u Vojsci Jugoslavije.“

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje 6. broja časopisa Književna fantastika