Izdavačka kuća Štrik upravo je objavila novu knjigu talentovane književnice za koju ne postoje tabu teme, koju ne sputava književna autocenzura, niti dodvoravanje čitalačkom horizontu očekivanja, i koja je izabrana za jedan od deset novih književnih glasova Evrope.

U pitanju je knjiga Sladostrašće Asje Bakić.

Nakon debitantske zbirke Mars, koja je postigla nesvakidašnji međunarodni uspeh, Asja Bakić je novih jedanaest priča združila u knjigu signifikantnog naslova – Sladostrašće.

„Sladostrašće je knjiga koja bi gorjela na lomači da se nepodobne knjige i dalje spaljuju“, napisala je autorka o svojoj knjizi. U jednom eseju napisala je i: „Kultura je besmislena kad ignorira i prešućuje seks. Takva kultura je po meni nekultura.“ Između ove dve izjave, a možete početi ili završiti bilo kojom od njih, Asja Bakić je u Sladostrašću zavrtela podijum za ples s vukovima.

Asja Bakić je rođena 1982. u Tuzli, gde je završila studije bosanskog jezika i književnosti. Autorka je knjige poezije Može i kaktus, samo neka bode (2009), zbirki kratkih priča Mars (2015) i Sladostrašće (2020), i knjige eseja Dođi, sjest ću ti na lice (2020).

Godine 2017. izabrana je za jedan od deset novih književnih glasova Evrope.

Zbirka priča Mars objavljena je 2019. u američkom izdanju kod izdavačke kuće Feminist pres iz Njujorka, a Pablišer vikli uvrstio ju je na godišnju listu najboljih proznih naslova objavljenih na engleskom jeziku.

Comments

comments

Related Posts