Knjiga “40 minuta zakašnjenja” vraćena u biblioteku sa 100 godina zakašnjenja


Nedavno je u jednu biblioteku u San Francisku vraćena knjiga koja je pozajmljena pre tačno sto godina. Da sve bude smešnije, knjiga koja je vraćena nakon 52.560.000 minuta zove se Četrdeset minuta zakašnjenja (Forty Minutes Late).

Veb Džonson je, izlažući se riziku da bude kažnjen zbog prekoračenja roka, vratio knjigu koju je davne 1917. godine pozajmila njegova prabaka.

„Uh!“, kratko je prokomentarisao Džonson reagujući na to što zbog kašnjenja neće platiti kaznu od 3.650 dolara.

Nije prigodno kriviti ne njegovu prabaku zbog toga što je propustila rok za vraćanje knjige jer je preminula nedelju dana pre njegovog isteka.

„Teško je vratiti se kao duh samo da bi se vratila knjiga u biblioteku“, rekla je Džonsonova rođaka Džudi Vels.

Četrdeset minuta zakašnjenja je zbirka priča koju je 1909. objavio Frensis Smit. Simt danas nije toliko poznat po svojim književnim delima koliko kao čovek koji je izgradio temelje za čuveni Kip Slobode.

Veb Džonson ima sreće što biblioteka u San Francisku trenutno sprovodi veliku akciju davanja amnestije za sve oni koji vrate knjige sa zakašnjenjem.

„Znam da sam kriv“, rekao je Džonson. „Kriv, kriv, kriv.“

Glavna bibliotekarka Luis Herera ne zna da li će knjiga biti vraćena na pozajmno odeljenje, ali smatra da posle ovako dugog perioda svakako postoji veoma dugačka lista zainteresovanih da pročitaju ovo delo.

„Znam da je ovo nešto što ljudi žele da pročitaju“ , kratko je rekla Herera.

Izvor: Los Angeles Times


PROČITAJTE I OVO:  Preminuo Kris Braun, sin tvorca Hogara Strašnog