Na temu odrastanja, sazrevanja i života uopšte, snimljeni su mnogi filmovi i napisane su mnoge knjige. Neki od njih se svrstavaju u prosečne priča, odnosno lagana štiva, dok neki nose jake, poučne poruke koje vam mogu pomoći pri izgradnji svoje ličnosti i postizanju jednog velikog cilja, koji se ogleda u odgovaru na pitanje – Kako postati čovek?

1. Zen i umetnost održavanja motocikla, Robert M. Pirsig

Suština je ’kako živeti život’, a autor sugeriše da nije važno šta osoba radi, važno je da to radi brižno i bez eksternih distrakcija.

2. Sve se raspada, Chinua Achebe

Vođa plemena Okonkwo u Nigeriji, bavi se pitanjem šta znači biti čovek, dok postepeno pravi pomak od tradicije do modernosti.

3. Siddhartha, Hermann Hesse

Klasična priča o samootkrivanju, prosvetljenju i razumevanju sebe. Trenutke kada je čovek sam, autor je naznačio kao besmislene.

4. Noć, Elie Wiesel

Wiesel piše o svom iskustvu u logorima Aušvic i Buhenvald, i svojoj borbi da održi veru u trenucima apsolutne brutalnosti.

5. Put između dva dvorca, Naguib Mahfouz

Radnja romana se odvija u Egiptu, neposredno pre revolucije 1919. godine. Egipatski nobelovac Mahfouz opisuje svakodnevni život jedne porodice u kojoj žena i deca trpe nasilje supruga, odnosno oca.

6. Očevi i deca, Ivan Turgenev

Knjiga detaljno opisuje odnose liberalnih studenata i očeva ’starog kova’.

7. Braća Karamazovi, Fyodor Dostoevsky

Dostoevsky, preko života četiri brata, preispituje moral, slobodnu volju, zakon i nauku.

8. Odiseja, Homer

Odisej se vraća kući nakon 20 godina, i mora da povrati dve stvari: svoju porodicu i svoje kraljevstvo.

9. Vladalac, Niccolo Machiavelli

U ovoj priči iz 16. veka, Machiavelli navodi da je bolje da te se plaše, nego da te vole. Stotinama godina kasnije, mnogi lideri i dalje nisu otkrili da li je ovo zapažanje tačno ili nije.

10. Julije Cezar, William Shakespeare

Glavni likovi, Cezar i Brut, suočavaju se sa kompleksnim pitanjima poput slobodne volje, javnog života naspram privatnog, kao i da li je bitnije prijateljstvo ili ambicija.

11. Umeće ratovanja, Sun Tzu

Sun Tzu smatra da iako ljudi treba da nastoje da izbegnu rat, on je nužno zlo. Preispituje važnost strateške pozicije i detaljno opisuje ratne taktike. Zanimljivo je da mnogi od njegovih principa mogu da se primene u poslovnom svetu.

12. The Bully Pulpit, Doris Kearns Goodwin

Knjiga beleži prvu deceniju progresivne ere – turbulentno vreme puno reformi i promena, kroz opis prijateljstva između Theodorea Roosevelta i Williama Howarda Tafta.

13. Za kim zvona zvone, Ernest Hemingway

Hemingway istražuje vrednosti ljudskog života i strahote koje donosi rat.

14. Na zapadu ništa novo, Erich Maria Remarque

Remarque piše o tome kako se vojnici zaista osećaju u ratnoj zoni – prilikom surovih borbi, odvojeni od civilnog života.

15. Sevastopoljske i druge pripovetke, Leo Tolstoy

Kratke priče koje govore o tome kakav je život zaista bio tokom Krimskog rata.

16. Teret koji su nosili, Tim O’Brien

‘Teret koji su nosili’ je zbirka 22 kratke priče, u kojim O’Brien pripoveda o ratu, slobodi, hrabrosti, strahu i žudnju. Iako je izdata 1990, već se tretira kao klasik američke književnosti.

Izvor: Biz Life

Comments

comments

Related Posts