Kako napreduje uređenje enterijera knjižare „Geca Kon” (FOTO)


Zapuštenoj i gotovo ruiniranoj knjižari „Geca Kon” u Knez Mihailovoj ulici konačno se vraća stari sjaj.

Posle više od 120 godina od kako je čuveni izdavač u najpopularnijoj gradskoj ulici otvorio svoju knjižnicu, došlo je vreme da se ovaj objekat dovede u red. To je postalo jasno 2019. godine posle obimnih kiša koje su potopile podrumske prostorije objekta, ugrozile zgradu, ali i građu koja se u njoj čuva. Spas je pronađen u ortakluku vlasnika, preduzeća „Prosveta” sa „Službenim glasnikom” koji bi trebalo da po završetku radova preuzme knjižaru.

„Kuća izdavača i knjižara Geca Kon” od 2009. godine uživa status kulturnog dobra od osnovnog značaja kao objekat koji je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, kažu iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Oni dodaju i da se objekat uz to nalazi u okviru prostorne kulturno-istorijske celine „Područje Knez Mihailove ulice” koja je 1979. godine utvrđena za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Kada je zdanje stavljeno pod zaštitu države, rečeno je da je obaveza vlasnika da sačuvaju autentičnu namenu knjižare, kao i enterijer u meri u kojoj je to moguće. Uz to, zabranjeno je postavljanje klima-uređaja na fasadu zgrade, instaliranje gromobrana i uređaja za zaštitu od požara, kao i izvođenje bilo kakvih radova koji mogu da ugroze statičku stabilnost ovog spomenika kulture.

 


PROČITAJTE I OVO:  Putinov plan „patriotske“ književnosti brine ruske knjižare