Apartmani Beograd centar, Apartman Royal Waterfront

Kako je inflacija uticala na cene stanova na dan u Beogradu?


Ako ste bili u poseti Beogradu makar jednom, velika je šansa da ste se odlučili za prenoćište u nekom od stanova na dan pre nego za hotelsku sobu. Čak se i Beograđani okreću stanovima na dan, posebno kada traže intiman prostor za proslavu ili pak romantičnu atmosferu u sve popularnijim spa apartmanima, koji su značajno jeftiniji od paketa usluga u wellness i spa centrima. Međutim, ni ova grana turizma nije bila imuna na inflaciju. Kako bismo dobili što bolji uvid u situaciju, razgovarali smo sa predstavnicima portala AuB.rs i evo šta su oni imali da kažu.

Mi smo jedna od vodećih platforma za izdavanje smeštaja u prestonici, i aktivno se razvija već više od deceniju. U svojoj ponudi broji preko 1.100 apartmana i ta baza raste iz dana u dan zahvaljujući ažurnosti, ali i sjajnim preporukama i iskustvima. Do gostiju i vlasnika dolaze i aktivnim prisustvom na društvenim mrežama, gde ukupno broje preko 70 hiljada pratilaca.

Ponuda ogromna, ali primetan pad u potražnji

Apartmani Beograd centar, Apartman Royal Waterfront

Iako se činilo da se izdavanje smeštaja oporavilo od udarca koji mu je zadala pandemija, te imamo podatke da je tokom 2022. godine ostvaren rekordan broj noćenja u Beogradu sa skokovima od čak 47% u odnosu na 2021, novonastala ekonomska situacija opet pravi velike probleme.

Prema rečima predstavnika platforme Apartmani u Beogradu, stan na dan potražnja je opala za čak 20% tokom 2023. godine. Kako kažu, na ovo je najviše uticala promena cenovnika kod velikog broja stanova za izdavanje, ali i izuzetno toplo leto koje je inspirisalo turiste da se upute u banje i na planine. Neće biti iznenađeni ako statistike pokažu značajan porast turističkih parametara upravo u ovim mestima.

Ako ste nekada mogli da rezervišete prostran stan u užem centru grada za 30 evra za noć, danas taj apartman u proseku košta 50-70 evra. Luksuznije smeštajne jedinice nećete moći da obezbedite sebi ako niste spremni da dajete i preko 90 evra po danu, što je čak i niža krajnost. Beograd na vodi, A blok, kao i stanovi u novogradnji na Starom gradu i Savskom vencu posebno će opteretiti vaš budžet, a to ponekad znači i 250 evra po danu ako želite kafu da ispijate na terasi koja gleda na Savu.

Dizanje cena apartmana – dobra taktika ili loš biznis potez?

Apartmani Beogra centar, Apartman Sara

Na prvu loptu ovo zvuči kao pametna odluka koja dovodi do brze zarade, posebno ako vlasnici gostima nude stan na dan na elitnim lokacijama i sa nizom dodatnih pogodnosti. Međutim, neretko dovodi do praznijih kalendara usled odluke turista da izaberu i manje idealan apartman kako bi uštedeli novac. Prema rečima predstavnika platforme Apartmani u Beogradu, na umu treba imati i to da su i druge turističke stavke poskupele, te da će turisti uvek rađe odlučiti da uštede na smeštaju umesto na recimo odlasku u restoran ili noćnom izlasku.

Upravo ovaj trend inspirisao je mnoge vlasnike da se prebace sa kratkoročnog na dugoročno izdavanje svojih nekretnina. Stambena kriza polako jenjava, ali i dalje ćete pronaći oglase za garsonjere koje se izdaju i za 500 i više evra, kao i one na perifernim lokacijama, koje svojim cenovnikom pariraju jednosobnim apartmanima u srcu grada. Predstavnici platforme sveli su računicu koja sasvim jasno govori da se mnogo više može zaradi kada se stanovi izdaju u cilju kratkoročnog smeštaja, čak i kada se vlasnici drže prosečnih cena za svoju lokaciju.

Prognoze ipak dobre – poboljšanje sledi

Apartmani Beograd, Savski Venac, apartman Galerija BW parkview

Kao što je to obično i slučaj, tek sledi najaktivniji deo godine za goste i vlasnike. Beograd je tokom jeseni u vrhu liste najposećenijih destinacija što u Srbiji, to i u regionu, većinski zbog brojnih festivala i sajmova. Ukoliko planirate da Beograd posetite u ovom delu godine, već je vreme da rezervišete smeštajnu jedinicu, jer po rečima predstavnika platforme njihovi telefoni i mejlovi usijani su posebno pred početak sajma knjiga.

Od kad je Beograd počeo da prati svetski trend organizovanja zimskih i novogodišnjih marketa, među kojima najveći i najsvežiji Zimska bajka u naselju Beograd na vodi, potražnja za smeštajem u novembru i decembru takođe raste. Međutim, ako ste naumili da Novu Godinu dočekate u Beogradu budite spremni na skokove cena smeštaja i preko 70%, što je po rečima predstavnike platforme već postala norma.

Koliko će vremena još biti potrebno da inflacija ne bude bitan faktor u turizmu ni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da tvrde. Iako je situacija bolja u odnosu na početak godine, čeka nas dug put do potpunog oporavka. Predstavnici platforme predviđaju da će u skorije vreme vlasnici uvideti da je izdavanje stanova na kraće staze bolja investicija, te da popularnost hotelskog smeštaja u odnosu na privatni sasvim sigurno i stabilno opada.