Kako je francuski beskućnik postao pisac bestselera


Ruhol je knjigu koja ima 176 strana počeo da piše pre dve godine. Svoja razmišljanja, strahove i doživljaje beležio je u svesci koju je našao pored jednog kontejnera

864x486

Žan Mari Ruhol (47) beskućnik iz Pariza pravi je primer kako život može preko noći da se promeni. Naime, njegova knjiga “Moj život na ulici” prodata je u 50.000 primeraka i postala je za vrlo kratko vreme bestseler.
Kako je ispričao medijima, majka ga je napustila a s obzirom da mu je otac bio alkoholičar, u svojim ranim 20-tim se našao sam na ulici nakon što je izgubio posao konobara.

Ruhol je knjigu koja ima 176 strana počeo da piše pre dve godine. Svoja razmišljanja, strahove i doživljaje beležio je u svesci koju je našao pored jednog kontejnera.

Kako je objasnio, bivši francuski ministar unutrašnjih poslova Žan Luis Debre mu je pomogao da objavi knjigu.

A-la-croisee-de-deux-chemins_article

Njih dvojica su se sreli pre mnogo godina kada se Ruhol ponudio da pričuva Debreov bicikl dok on kupuje u prodavnici. Ovaj susret, Ruhol je opisao u knjizi i nazvao ga “dobitkom na lutriji”. Ovaj ministar ga je i inspirisao da napiše knjigu.

“Dok sam mu čuvao bicikl dva čoveka koja su prolazila su počela da komentarišu kako jedan ministar ne treba da razgovara sa beskućnikom” rekao je Ruhol.

Upravo zbog ovakvih i sličnih situacija, Debre je zamolio ovog beskućnika da napiše svoju priču, u kojoj će između ostalog opisati sa kakvim vrstama diskriminacije se suočava.

Je-tape-la-manche-le-livre-d-un-SDF-parisien_article_popin

“U početku sam bio uplašen, nisam nešto naročito obrazovan, mislio sam da ja to ne mogu, ali probao sam. Svake nedelje sam se sastajao sa ministrom, ja sam mu čitao svoje beleške a on je to unosio u svoj kompjuter” ispričao je ovaj beskućnik koji bez obzira na slavu i dalje živi na ulici.

PROČITAJTE I OVO:  Žena posle 67 godina vratila knjigu u biblioteku

U svojoj knjizi Ruhol je piusao o svom teškom detinjstvu, mladosti kao i odnosu sa drugim beskućnicima.

“Čekam svoj prvi honorar koji ću dobiti za 10 meseci. Planiram da iznajmim stan i da nastavim da pišem. Pre neki dan mi je prišao čovek koji je kupio moju knjigu, odveo me je na lep ručak u restoran” rekao je Ruhol kojeg je knjiga spojila i sa bratom.

“Moj brat nije znao da živim na ulici, video me je na televiziji. Sada ponovo imam porodicu, bratance i brata” zaključio je ovaj beskućnik koji je kako kaže ponovo srećan.

Izvor: Newsweek Srbija