Kada Koštana, Jovanča i hajduk Stanko rešavaju zločin


Pisac Pavle Zelić i ilustrator Dragan Paunović zajedničkim snagama pripremili su nastavak stripa „Družina Dardaneli“.

U drugoj epizodi junaci iz srpske književnosti – Koštana, Hajduk Stanko, Jovanča Micić – moraće da reše zločin koji se dogodio 1900. u Parizu.

Knjiga i originalne table biće otvorene za javnost u četvrtak u 19 sati u SKC.

– Inspiracija za „Družinu Dardaneli“ potekla je od „Lige izuzetnih džentlmena“ Alana Mura, odnosno ideje da se junaci klasične srpske i evropske književnosti obrade u stripu kao grupa tajnih agenata koji se bore protiv istih takvih likova s druge strane i interesima moćnika čija su ovi produžena ruka. U ovom serijalu ponovo smo se upoznavali s Hajduk Stankom Janka Veselinovića, Koštanom Bore Stankovića, Tolstojevim Vronskim, Savom Savanovićem Glišića, Andrićevim Karađozom, Ćosićevim Vukašinom Katićem i, najzad, jazavcem (pred sudom) Petra Kočića – kaže Zelić koji je farmaceut.

Novost je da će se fanovi upoznati i s jednim junakom Branislava Nušića, kao i čuvenim junakom Dostojevskog.

– Posle Jozefa K., Old Šeterhenda, dobrog vojnika Švejka i drugih, u novom albumu „Zločin na Svetskoj izložbi“ susrećemo se s Raskoljnikovim Dostojevskog, metamorfom Gregorom Samsom iz Kafkinog „Preobražaja“, monstrouznim Fantomom iz Opere Gastona Lerua i našim svetskim putnikom – Nušićevim Jovančom Micićem, u omažima literaturi koju smo voleli da čitamo (ili smo to pak morali u školi). Ideja je bila da se i internacionalizuju doživljaji družine širom Starog kontinenta na prelazu vekova i doba – kaže Pavle i dodaje:

– Milje ovih pripovesti je svet tehnoloških čuda, arhitektonskih ludorija i opšte iščašenosti u odnosu na poznatu prošlost, nadovezujući se na imaginaciju, ali i stvarne koncepte naučnika i vizionara, u kojem je (skoro) sve moguće. I gde bolje da se vrhunac takvog drugačijeg i boljeg društva prikaže nego na čuvenoj Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, kad se univerzum mašte preklapao s našim na predivne i neočekivane načine, kao i u „Orijent ekspresu“, koji u ovoj verziji – leti.

PROČITAJTE I OVO:  Prateći program sajma za subotu

Serijal „Družina Dardaneli“ odmah je postao fenomen, pa je tako adaptiran u radio-dramu. Nakon velike izložbe i promocije u u Parizu imaće svoju domaću premijeru u SKC.