Jovana Gligorijević i Ivan Jovanović o romanu “Papirna palata”


Još jedna tribina Laguninog književnog kluba, 96. po redu, održaće se u petak 3. februara od 18.00 u knjižari Delfi SKC.

O bestseleru Njujork tajmsa i izboru Književnog kluba Riz Viderspun, romanu „Papirna palata“ Mirande Kauli Heler, govoriće Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme, i Ivan Jovanović, prevodilac.

„Papirna palata“ je priča o tajnama, ljubavi i lažima zbog kojih jedna žena mora u jednom danu da donese presudnu odluku, na koju se spremala decenijama.

El, pedesetogodišnja srećno udata majka troje dece, budi se u Papirnoj palati – porodičnom letnjikovcu u koji je dolazila svakog leta. Međutim, ovo jutro je drugačije: prošle noći El i njen najstariji prijatelj Džonas iskrali su se u mrak na zadnja vrata i prvi put vodili ljubav dok su njihovi supružnici sve vreme čavrljali u kući. Sada, tokom dvadeset četiri časa, El će morati da bira između života koji je stvorila sa svojim suprugom Piterom i života sa svojom ljubavlju iz detinjstva Džonasom, koji je mogla imati samo da jedan tragičan događaj nije zanavek promenio njihove sudbine.

Dok autorka oslikava životna iskustva koja su El dovela do sudbonosnog trenutka, svedočimo njenoj konačnoj odluci. Nežna ali i potresna, „Papirna palata“ razmatra tenzije između žudnje i dostojanstva, posledica zlostavljanja, kao i porodične zločine i prestupe.