Roman „Zgažene bulke“ američke autorke Afiniti Konar je originalna priča o užasima holokausta i životu posle njega, o bliznakinjama koje se bore da prežive užase Drugog svetskog rata, u prevodu Branislave Radević Stojiljković.

Godina je 1944, sestre bliznakinje s majkom i dedom stižu u Aušvic. Perl je zadužena za: tugu, dobrotu, prošlost. Staša mora da vodi brigu o: komičnom, budućnosti, lošem. U tom mračnom novom svetu one nalaze utočište u svojoj identičnosti i teše se svojim izmišljenim jezikom i dečjim igrama.

U eksperimentalnoj populaciji blizanaca, poznatoj još i kao Mengeleov zverinjak, devojčice doživljavaju užase koji ih menjaju, lišavaju ih ličnosti kakve su nekad bile i teretom krivice i bola preinačavaju njihova bića. Te zime, na koncertu koji je organizovao Mengele, Perl nestaje. Staša tuguje, ali grčevito veruje da njena sestra još živi. Kad je Crvena armija oslobodila logor, ona i njen drug Feliks – dečak posvećen želji da osveti izgubljenog brata blizanca – lutaju po razorenoj Poljskoj. Izgladneli i povređeni, opstaju zahvaljujući uverenju da Mengele može biti uhvaćen u varšavskom zoološkom vrtu i izveden pred lice pravde. Pošto su otkrili u šta se svet pretvorio u međuvremenu, dvoje mladih preživelih moraju pokušati da zamisle budućnost u njemu.

„Zgažene bulke“ dočaravaju neke od najmračnijih trenutaka istorije čovečanstva otkrivajući nam put ka večnoj lepoti, moralnom rasuđivanju i uzvišenoj nadi. Možete ih pronaći u svim većim knjižarama.

Comments

comments

Related Posts