Jedan od najvažnijih romana nemačke književnosti, „Čovek bez osobina“ Roberta Muzila, našao se u Laguninoj ediciji „Klasici svetske književnosti“ u dva toma na više od 1500 strana. Po oceni knjiiževnih kritičara, ovo je ključni roman XX veka.

Radnja romana „Čovek bez osobina“ počinje uoči Prvog svetskog rata u Beču, glavnom gradu Austrougarske monarhije. Glavni junak je Ulrih, erudita, privlačan i bogat, ciničan i šarmantan. On sebe smatra čovekom bez osobina i nastoji u tri pokušaja „da postane značajna ličnost“. U potrazi za svojom svrhom, angažuje se u „Paralelnoj akciji“, kojom je 1918. godine trebalo da bude obeležen sedamdesetogodišnji jubilej vladavine Franca Jozefa I.

Muzil u ovom romanu teži sveobuhvatnosti i enciklopedičnosti, i kroz Ulrihov lik pokušava da zahvati celog čoveka i svu složenost njegovog odnosa sa vremenom, istorijom, a pre svega, sa državom. Junaci njegovog romana nisu mogli da znaju šta im budućnost priprema, te zbog toga ovo delo nalazi svoju aktuelnost u životu savremenog čitaoca koji je iskusio posledice kriza i nevolja usled raspada velikih imperija.

Tomas Man je već 1943. godine uvideo izuzetnu vrednost Muzilovog romana: „’Čovek bez osobina’ je van svake sumnje najveća proza koja se rangira kao najvažnija što naša epoha može da ponudi, to je knjiga koja će nadživeti decenije i koju će budućnost visoko ceniti.“

Predgovor „Čoveku bez osobina“, naslovljen „Roman-esej o ukletoj eri“, napisala je Tanja Popović.

Roman možete kupiti od 30. novembra u svim većim knjižarama.

Comments

comments

Related Posts