Osmo izdanje književnog festivala Krokodil pod nazivom „Krokodil na putu oko sveta” biće održan u petak i subotu 24. i 25. juna na već dobro poznatom prostoru otvorenog amfiteatra ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Botićevoj 6 na Dedinju i 27. juna u Pozorištu lutaka u Nišu.

Festival i ove godine nastavlja tradiciju smenjivanja javnih čitanja s razgovorima na sceni koju je ustanovio pre tri godine. U razgovoru na sceni učestvovaće predstavnici regionalnih inicijativa „Ne davimo Beograd” (Srbija), Šarena revolucija (Makedonija) i Pravo na grad (Hrvatska). Učestvovaće i pisac Svetislav Basara, istoričarka Dubravka Stojanović, reditelj Oliver Frljić.

Publici će se predstaviti Rumena Bužarovska iz Makedonije, Alen Mešković (BiH), ovogodišnja dobitnica Evropske nagrade za književnost Tanja Stupar Trifunović (BiH). Svoje tekstove čitaće Srđan Srdić (Srbija), pisac iz Češke Štjepan Kučera i putopisac Pedro Roza Mendeš (Portugalija).

Debatni programi festivala počinje u „Parobrodu” (Kapetan-Mišina 6a) 24. juna u podne. Tema je „Književni aktivizam – fraza ili novi pristup?” Razgovor je na engleskom jeziku, a u njemu učestvuju: Daniela Zel (Kookbooks), Stiven Džej Fauler (projekat Enemies), Kristina Posilović (Ri-lit), Suvi Vali, Vesna Bjedov i Dragan Protić (Pesničenje), Olivera Stošić-Rakić (KCB), Bojan Savić Ostojić (Agon), Danilo Lučić (Kontrast). Moderator je Ana Pejović. Sledećeg dana na istom mestu je tribina „Između čekića ideologije i nakovnja politike – umetnost u postjugoslaviji” s početkom u 12 časova.

Govore: Dubravka Stojanović, Rumena Bužarovska i Tanja Stupar Trifunović. Od 14 do 15.30 časova učestvuju: Oliver Frljić, Svetislav Basara i Želimir Žilnik. Moderator je pisac Vladimir Arsenić.

Festival udružuje snage i sa panevropskom književnom mrežom „Crowd” na tromesečnoj književnoj turneji „Omnibus” koja predstavlja više od sto pisaca iz 20 zemalja Evrope i Azije. „Krokodil” će na dve stanice ove turneje u Srbiji, u Beogradu i Nišu, predstaviti 14 savremenih evropskih autora iz Kipra, Jermenije, Nemačke, Grčke, Finske, Velike Britanije, Holandije, itd.

U ponedeljak 27. juna od 20 sati, u dvorani Pozorišta lutaka u Nišu publika će čuti Svetislava Basaru, Rumenu Bužarovsku, Vladimira Tabaševića i sedam inostranih pisaca koji u okviru projekta „Omnibus” od Beograda nastavljaju prema Sofiji, Ruzana Voskanjan (Jermenija), Aleksander Mihojc (Austrija), Konstantinos Papageorgiju (Grčka), Ingmara Balode (Letonija), Hanele Mikaela Taivasalo (Finska), Irini Margariti (Grčka), Henrika Tavi (Finska).

Izvor: Politika

Comments

comments

Related Posts