Izložba “Umetnik Rabindranat Tagore”


Izložba digitalnih printova “Umetnik Rabindranat Tagore” biće otvorena danas u Čitaonici E Doma kulture Studentski grad.

Izložbu će u 18.30 časova otvoriti ambasadorka Indije Narinder Čauhan, nakon čega će Dušan Pajin održati predavanje na temu “Rabindranat Tagore (1861-1941) – o tajnama života i ljubavi”.

Dela koja će biti prikazana pripadaju kolekciji Rabindra Bharati Univerziteta. Iako ne predstavljaju potpuni opus umetnika, kolekciju sačinjavaju reprezentativni primerci slika koje prate široki spektar tema, lica i tehnika, kojima se Tagore bavio kao slikar.

Žene, muškarci, obični ljudi, okupirali su njegove misli i umetničke prizore, podjednako kao i priroda, pripovesti, apstraktni prikazi i maske.

U delima se pojavljuju brojni orijentalni i mistični subjekti, kao i ptice i životinje u raznovrsnim oblicima, koji dodaju draž i dramatičnost njegovim umetničkim kompozicijama, kojih u ovom odabiru ima ukupno 45.

Tagore je postao poznat na Zapadu 1912. godine kad je objavljena zbirka “Gitanjali”, a sledeće godine je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Posle Nobelove nagrade usledile su gostovanja po zapadnim zemljama (Evropa, SAD), na kojima je Tagore predstavljao svoje delo i kulturno nasleđe Indije, držeći brojna predavanja.

Dok je do tada uglavnom bio ambasador zapadne kulture u Indiji, sada je dobio priliku da svoju “misiju” zaokruži i dovede do kraja – da predstavi indijsko nasleđe na Zapadu. Od 14. do 16. novembra 1926. Tagore je bio u poseti Beogradu, kada je održao i dva javna predavanja koja su bila veoma posećena. U srpskoj prestonici je bio poznat od 1914, a posebno od 1923. kad je objavljena njegova zbirka “Gradinar”.

Izvor: b92


PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje zbirke priča „Sve za lepotu” Igora Marojevića