U Narodnoj biblioteci možete videti dragocenu izložbenu postavku “Put knjiga od 1914. do 2015”, koja otkriva sudbinu srpskih srednjovekovnih rukopisnih knjiga Narodne biblioteke nestalih u Velikom ratu.

Knjige se prvi put predstavljaju javnosti, zbog specifičnih uslova u kojima se čuvaju. Aktuelna postavka predstavlja rukopisne knjige iz korpusa stare narodne biblioteke koje su nestale u Prvom svetskom ratu, a potom su pronađene.

Tačan broj nestalih rukopisa nije utvrđen. Ne postoji pouzdan podatak gde su ovi prvorazredni spomenici pismenosti bili sklonjeni.

Autorka izložbe Jasmina Nedeljković kaže da rukopisi koji su izloženi predstavljaju jednu od najznačajnijih pisanih srednjovekovnih spomenika koji u svom fondu danas ima Narodna biblioteka.

“Šestog aprila 1941. godine je izgorela Naridna biblioteka, među izgorelim knjigama je bilo 1.300 srednjovekovnih ćiriličnih rukopisa od 12. do 18. veka”, kaže Nedeljkovićeva.

Postavka je organizovana po godinama pronalaženja dela. Prizrenski rukopis Dušanovog zakonika pronađen je u Nemačkoj 1933. godine.

“Tu se radi o rukopisima od 13. do 18. veka. Izdvojila bih da je u toj grupi Beogradski parimejnik nastao početkom 13. veka, koji je malo mlađi od Miroslavljevog jevanđelja, a na tabletu se taj rukopis može prelistati “, kaže autorka izložbe Jovana Stanojlović.

Izloženi eksponati svedočanstvo su o postojanju nekadašnje bogate riznice starih srpskih pisanih spomenika u Narodnoj biblioteci. Danas, mali broj sačuvanih primeraka osnovni su izvor saznanja o ogromnom blagu naše viševekovne kulture.

Izvor: RTS

Comments

comments

Related Posts