U periodu od 16. do 27. novembra 2015. godine u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ gostovaće izložba „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“.

Izložba je deo sveobuhvatnijeg projekta „Dani sećanja“ koji je nastao u saradnji između Narodne biblioteke Srbije, Kuće Ane Frank iz Amsterdama i švedsko-srpske organizacije Terraforming, uz podršku delegacije Republike Srbije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust.
Koncept edukatvne izložbe koja predstavlja polazišnu tačku za radioničarski rad razvijen je u Kući Ane Frank u Amsterdamu 2010. godine i do sada je sa velikim uspehom predstavljen u bibliotekama širom Holandije, kao i u više zemalja širom sveta.
Prevedena i adaptirana, do sada, izložba je obišla 40 škola i 19 gradova u Srbiji (predstavljena je u Narodnoj biblioteci Srbije i Biblioteci grada Beograda, školama u Batajnici, Zemunu, Jagodini, Kragujevcu, a uz posetu zrenjaninskoj biblioteci, gostovaće u školama i bibliotekama u Čačku, Mladenovcu, Kladovu…

„Čitamo i pišemo sa Anom Frank“ je radionica specijalno pripremljena za mlade. Pruža uvid u život porodice Frank, kroz postavku otkriva se Anina ljubav prema pisanju i predstavljaju se neki od njenih tekstova. Cilj radionice je da mladi nauče više o holokaustu, knjizi „Dnevnik Ane Frank“, da budu podstaknuti na čitanje i, poput Ane Frank, upućeni na izražavanje kroz pisanu formu kao modusu suočavanja sa stvarnošću.

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ organizovala je posete učenika osnovnih škola Dečjem odeljenju gde će se, u ambijentu izložbe, realizovati radionice u kojima će učestvovati bibliotekari, nastavnici i učenici kojima će biti dostupan nastavni materijal, film, vežbanke i uputstva koje je pripremio organizator izložbe.

Comments

comments

Related Posts