Filmski centar Srbije objavio je knjigu “Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike” Jovana Ristića i Dragana Jovićevića, koja donosi istoriju i pregled fantastičkog stvaralaštva i motiva u srpskom, ali i jugoslovenskom igranom filmu – javlja Beta.

Knjiga sadrži generalnu istoriju fantastike u srpskom i jugoslovenskom filmu, počev od nemog filma “Faun” Ernesta Bošnjaka (1924) do prvog srpskog 3D filma “Peti leptir” Milorada Milinkovića (2014).

Knjiga donosi i detaljan pregled kratkometražnih i srednjometražnih filmova u svim žanrovima fantastike (čista fantastika, naučna fantastika, hororska fantastika, epska fantastika) koji su nastali u Srbiji od 1990. do 2014, a na čiju važnost je ukazivao Festival srpskog filma fantastike, puštajući ih u svojim selekcijama tokom devet godina postojanja te manifestacije.

“Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike” su dvojezično izdanje – sa jedne strane je srpski original a sa druge strane engleski prevod.

Tu je i stotinak crno-belih i kolor fotografija iz arhiva Jugoslovenske kinoteke i ličnih zbirki autora filmova, selektivna filmografija sa 164 dugometražna i kratkometražna igrana filma, kao i indeks autora i indeks naslova.

Knjigu su na engleski prevele Jelena Kosanović i Nela Grahek, urednik je Miroljub Stojanović a korice je dizajnirao Nebojša Pilipović Pilo.

Autori su dugogodišnji novinari i rukovodioci Festivala srpskog filma fantastike.

Jovan Ristić radi u novinskoj agenciji Beta, dugogodišnji je direktor a sada selektor Festivala. Dragan Jovićević je urednik kulture u NIN-u i programski je direktor Festivala.

Izvor: Art-Anima


ČITAJTE  "Milenijum u Beogradu" promovisan u Vašingtonu

Leave a Reply

Your email address will not be published.