Izdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom najavljuje gostovanje poznate slovenačke spisateljice i rediteljke, inače rođene Beograđanke Ivane Đilas u Novom Sadu i Beogradu.

Ivana Đilas je svojim romanom Kuća osvojila slovenačku javnost ušavši u konkurenciju za najveće tamošnje književne nagrade, nakon čega je knjiga postala ozbiljan bestseler.

I u Srbiji knjiga je doživela veliki uspeh, za samo tri meseca prodato je više od 1000 primeraka i u pripremi je drugo izdanje.

Ivana će u četvrtak 4. oktobra u 19h gostovati u knjžari Bulevar books u Novom Sadu gde će u razgovoru sa novinarkom Marijom Ratković i urednikom izdavačke kuće Booka Ivanom Bevcom predstaviti svoj debitantski roman.

U petak 5. oktobra Ivana će se družiti sa čitaocima i potpisivati knjigu i u Beogradu, u knjižari Bookastore (Cara Lazara 12) od 17 do 18:30.

O knjizi: Pred nama je lepa kuća s belim žaluzinama, keramičkim petlom na krovu i trešnjom u bašti. Ali porodica ne može sebi više da priušti tu kuću, zbog kredita i neredovnih prihoda. Moraće da je proda i da se evakuiše, dok ne bude prekasno. Junakinja, koja uzima stvar u svoje ruke, vrlo brzo uvidi da to neće ići tako lako, jer se naš prosperitetni svet zaglavio. Možemo li uopšte da izađemo iz začaranog kruga u kome smo se našli?

Prodaja svog doma otvara šira pitanja o društvenoj krizi, koja vrlo lako može da preraste i u porodičnu krizu. U ovom sočnom romanu, punom pomalo gorkog humora, mnogi čitaoci i čitateljke prepoznaće sebe.

O autorki: Ivana Đilas (1976) odrastala je u Beogradu osamdesetih i devedesetih godina. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Godine 1999, usred NATO bombardovanja Srbije, seli se u Sloveniju i tamo završava postdiplomske studije kod Dušana Jovanovića.

Dosad je režirala preko pedeset predstava za decu i odrasle u svim slovenačkim pozorištima, i za njih dobila važne nagrade. U Beogradu je režirala samo jednu predstavu, Bračna igra u Ateljeu 212, koju su Svetlana Bojković i Petar Kralj igrali jedanaest godina. U pauzama između proba piše kolumnu za poznati slovenački nedeljnik Mladina, o jednakim mogućnostima i prihvatanju drugačijeg. Teme nalazi u stereotipima današnjeg društva kada su u pitanju iseljeništvo, izbeglištvo, nacionalizam, jednakost polova, materinstvo posle četrdesete, koncepti roditeljstva, stigmatizacija starih, debelih i drugačijih. Povod za pisanje prvenca Kuća bio je članak Priča o neuspehu, koji se viralno raširio internetom. Prvo izdanje romana Kuća rasprodato je za mesec i po dana. Piše britko, uz pravu dozu gorko-slatkog humora. Trenutno radi doktorat o prenošenju stereotipa kroz umetnost za decu, na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani.

ČITAJTE  Otvaranje II Festivala literature evropskog Mediterana

Leave a Reply

Your email address will not be published.