Aprilski gost Kuće za pisce, švedski pisac i publicista Larš Ejnar Engstrem, održaće u subotu, 25. aprila, od 11 sati predavanje “Ispovesti švedskog seksiste” u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Predavanje će se baviti temama položaja žena na radnom mestu kako u Švedskoj tako i u drugim evropskim zemljama, kao i uobičajenim predrasudama i preprekama sa kojima se pripadniće ženskog pola susreću u poslovnom okruženju.

“Ispovesti švedskog seksiste” je lična priča o tome kako se prelazi put od seksizma do feminizma, navodi se u saopštenju Udruženja “Krokodil”.

Kad je shvatio da nikad nije ni pomislio na činjenicu da se Švedska suočava s problemima seksualnog uznemiravanja na poslu, kao i na razlike u primanjima između muškaraca i žena koji rade isti posao, ili na to da žene nedeljno neplaćeno rade čitavih 20 sati više nego muškarci, Larš Ejnar je shvatio da je i on sam seksista.

Larš Ejnar Engstrem, po profesiji psiholog, slobodni je pisac i predavač iz Švedske, a u svom radu bavi se pitanjima rodne ravnopravnosti, feminizma, poslovne komunikacije i liderstva.

Autor je četiri knjige eseja, od kojih su tri prevedene i na engleski jezik.

Redovno piše kolumne za Švedsku poslovnu školu, a svoje tekstove objavljuje u raznim novinama i časopisima širom Skandinavije.

Larš Ejnar Engstrem držao je predavanja o rodu, ravnopravnosti i liderstvu u Skandinaviji, Velikoj Britaniji, Litvaniji, Rusiji, Poljskoj, Holandiji, Sjedinjenim Državama… Živeo je i radio u Parizu, Londonu i Briselu.

Trenutno piše knjigu o seksizmu, rasizmu i rodnoj raznovrsnosti u Evropi.

Tokom boravka u Srbiji Larš Ejnar Engstrem odžaće predavanje i 28. aprila od 19 sati u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu.

Izvor: Blic

Comments

comments

Related Posts