Pripadnici organizacije Islamska država navodno su u Mosulu, nakon upada u tamošnju biblioteku i muzej, spalili na stotine knjiga i rukopisa.

Takođe su uništili brojna umetnička dela, od kojih su neka stara više od 7.000 godina, javila je televizija Alarab, a prenosi francuski nedeljnik Poan.

Prema ovoj, još nepotvrđenoj informaciji, koju je preuzela i agencija AP, reč je o najvećoj lomači knjiga u istoriji čovečanstva.

Džihadisti su u januaru zauzeli Centralnu biblioteku u Mosulu kako bi je “očistili” od bogohulnog štiva.

Stanovnici navode da su islamisti odneli u šest kamioneta više od 2.000 knjiga kako bi ih uništili. Među njima su bile knjige za decu, poezija, filozofska dela, knjige o zdravlju, sportu i nauci, kao i novine sa početka XX veka, osmanlijske mape i kolekcije koje su biblioteci poklonile pojedine stare gradske porodice.

Jedan od islamista se tom prilikom obratio stanovništu rekavši da “te knjige pozivaju na neposlušnost Bogu i da moraju biti spaljene”.

“Ekstremisti su već u januaru počeli da uništavaju knjige u drugim javnim bibliotekama u Mosulu”, rekao je jedan profesor istorije Univerziteta u Mosulu, dodavši da su na meti islamista arhive sunitske biblioteke, hrišćanske crkve i dominikanskog manastira.

Pripadnici Islamske države su se zatim okomili na biblioteku Muzeja Mosula u kom su uništili dela koja datiraju iz 5000. p.n.e.

Za islamiste “kultura, civilizacija i nauka su mrski neprijatelji”, prokomentarisao je jedan irački poslanik.

Mosulske biblioteke su se dosad dva puta našle na meti pljačkaša: 2003. nakon svrgavanja Sadama Huseina i u junu 2014. kada su džihadisti preuzeli kontrolu nad gradom.

Izvor: Agencija Tanjug

Comments

comments

Related Posts