Iran ne učestvuje na sajmu knjiga u Frankfurtu


Iran ove godine neće imati svoj štand na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu zbog zbog učešća Salmana Ruždija na konferenciji za novinare.

Agencije su javile da je Iran odlučio da bojkotuje Sajam knjiga u znak protesta zbog učešća britanskog autora indijskog porekla Salmana Ruždija na konferenciji za novinare uoči otvaranja manifestacije, javile su agencije.

Direktor najvećeg sajma knjiga na svetu Jirgen Bos rekao je da žali zbog toga što je iransko ministarstvo kulture otkazalo učešće.

On je izrazio nadu da će iransko odsustvo sa sajma biti samo “kratak prekid”, ali je podvukao da nema pregovora kada je u pitanju sloboda govora, kao i da ne treba da se zaboravi da je Ruždi i dalje zbog svog rada pod smrtnom pretnjom.

Organizatori sajma su rekli da se i dalje očekuje dolazak nekoliko iranskih izdavača u Frankfurt.

Iran je zatražio i od drugih muslimanskih država da bojkotuju sajam, mada je ove godine Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja u sveti, počasni gost manifestacije.

Ruždijev roman “Satanski stihovi” (1988) osudio je tadašnji iranski ajatolah Homeini kao bogohuljenje i bacio na Ruždija fatvu, zbog čega je bio primoran godinama da se krije i živi pod lažnim imenom.

Izvor: Akter


PROČITAJTE I OVO:  Nesvakidašnja "Enciklopedija praistorijskih životinja" Dušana Krtolice