Hronika patnje i tragedije – izuzetna priča iz Drugog svetskog rata


Pred čitaocima je izuzetna priča o neverovatnoj hrabrosti jednog od najvećih ratnih heroja Poljske na tajnoj misiji uništenja Aušvica.

Reč je o knjizi „Dobrovoljac“ Džeka Fervedera, koji je napisao izvanrednu biografiju jednog tajnog ratnog junaka i tako dao izuzetan doprinos istoriji Holokausta. Ovo je hronika patnje i tragedije u nacističkim logorima smrti, ispričana na osnovu mnogih dosad neobjavljivanih izvora – i iz nove perspektive.

Da bi razotkrio sudbinu hiljada ljudi interniranih u misteriozni nacistički logor na granici Rajha, tridesetdevetogodišnji poljski borac pokreta otpora Vitold Pilecki dobrovoljno se javio za odvažnu misiju: preuzeće lažni identitet, smišljeno će dozvoliti da ga uhapse i otpreme u taj novi logor, a onda će izveštavati ilegalu o tome šta se dešava s njegovim sunarodnicima.

Taj logor zvao se Aušvic.

U naredne dve i po godine Pilecki je u Aušvicu oformio ilegalnu vojsku, koja je sabotirala pogone i uklanjala saradnike nacista, te prikupljao dokaze o jezivim zlostavljanjima i masovnim ubistvima. Da bi upozorio Saveznike na nacističke planove za „konačno rešenje jevrejskog pitanja“ dok za to ne bude prekasno, organizovao je i bekstvo iz samog Aušvica, prkoseći smrti, da bi se posle krio u Poljskoj i bio jedan od istaknutih boraca u Varšavskom ustanku.

Odlukom posleratne poljske komunističke vlade Pilecki je potpuno izbrisan iz istorijskih zapisa i ostao je gotovo nepoznat svetu. Sada, zahvaljujući ekskluzivnom pristupu prethodno sakrivenim dnevnicima, svedočenjima srodnika i preživelih logoraša, te nedavno obelodanjenim dokumentima, Džek Ferveder nudi jednu nepokolebljivu sliku opstanka, osvete i izdaje u najmračnijem času ljudske istorije.

Knjigu „Dobrovoljac“, za koju je autor dobio prestižnu Kosta nagradu 2019. godine, možete pronaći od utorka 5. januara u svim većim knjižarama.


PROČITAJTE I OVO:  Rezultati konkursa Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije