„Hronika nastranosti“ Dušana Miklje na FPN-u


Na Fakultetu političkih nauka u četvrtak, 30. novembra od 14 sati biće predstavljena knjiga „Hronika nastranosti“ Dušana Miklje.

O knjizi će govoriti profesor Čedomir Čupić i Sanja Domazet.

Šta je u vlasti tako privlačno da se zbog nje žrtvuju mnogo veće vrednosti – spokojstvo, čast, ponekad i sam život? Šta je to u njoj što pobuđuje zavisnost jednaku zavisnosti od droge, pića ili kocke? Ne dajući analitičke odgovore već pričajući istinite priče – ma koliko se činilo da su one izmaštane – ova knjiga pronicljivo i uzbudljivo prikazuje sudbine predsednika, kraljeva, crkvenih velikodostojnika, sultana i revolucionara, premijera i ministara, samozvanih i izabranih, despota i demokrata – svih onih koji nisu prezali ni od čega da se dočepaju vlasti i održe se na njoj. Jezovita povorka opsednutih već je po sebi fascinantna, a prikazane nastranosti samo su okvir za uspostavljanje dubokih psiholoških, kulturoloških i antropoloških sagledavanja fenomena vlasti koja ovom knjigom izrastaju u čudesne literarne studije ljudske prirode.

Kao što je običaj na ovakvim tribinama na Fakultetu političkih nauka, gost i njegovi domaćini će odgovarati i na pitanja studenata – o knjizi i o drugim temama od profesionalnog i opšteg društvenog interesa.


ČITAJTE  "Gospodin Oliver" - topla priča o prijateljstvu i odrastanju