Homofobi protiv Batwoman


Premijerna epizoda nove CW serije Batwoman prikazana 08. oktobra imala je pristojne ocene sve dok nije postala žrtva napada homofobičnih trolova koji su na sajtu Rotten Tomatoes ovoj seriji masovno davali jednu zvezdu.

Velika je verovatnoća da ocene na ovom sajtu nemaju nikakve veze sa samim kvalitetom same serije jer je razlika između ocena kritike (72%) i publike (9%) drastično velika.

Mnoge od kritika registrovanih članova sajta kažu kako je u seriji loša gluma i scenario dok su pravi kritičari daleko blaži u svojim ocenama.

Iako veliki broj kritika ima utemeljenje u činjenicama, čak se i priznati kritičari slažu da serija nije epohalna, veliki broj komentara publike čini da posumnjamo da je u pitanju nešto daleko podlije.

Naime, broj komentara nakon samo jedne prikazane epizode je 2.900 dok je cela peta sezona serije Flash imala čak dve hiljade komentara manje.

Neki veruju da je sve posledica planske akcije homofobičnih ljudi da ova serija sa LGBTQ junakinjom koju tumači Ruby Rose doživi neuspeh, dok drugi smatraju da je ovo u domenu teorija zavere.

Inače i autori obnovljenog stripa Batwoman su svojevremenom imali problema sa otvorenim prikazivanjem seksualnosti protagonistkinje stripa kada su im urednici skrenuli pažnju da „malo smanje doživljaj“ kada je u pitanju prikazivanje lezbijskih momenata i tema u ovom stripu. Sve je kulminiralo otkazom koji su autori dali DC-u jer im urednici nisu dozvolili da u stripu prikažu istopolno venčanje između Kate Kane (Batwoman) i njene devojke detektivke Maggie Sawyer.

Broj gledalaca prve epizode je, u odnosu na ostale CW superherojske serije, zaista bled. Premijeru serije Batwoman je pogledalo svega 1,8 miliona ljudi, dok su premijerne epizode serija Flash i Arrow imali gledanost od po četiri miliona ljudi, a Supergirl solidnih tri miliona.

PROČITAJTE I OVO:  Strip scena bivše Jugoslavije na izložbi “Ex-Yu – Next You”

Druga epizoda ove serije biće prikazana već ove nedelje, pa možete biti u prilici da i sami procenite njen (ne) kvalitet.