Herman Hese o tome zašto čitamo i zašto knjiga nikad neće nestati


Niko ne može lepše da opiše značaj pisane reči nego švajcarski pisac ovenčan Nobelovom nagradom Herman Hese (Hermann Hesse). Rođen je u Nemačkoj 2. jula 1877. godine a umro je 9. avgusta 1962. U eseju “The Magic of the Book” opisuje značaj i magiju pisane reči i kakav uticaj ima na onog ko čita.

“Od svih svetova koje je čovek stvorio, a nije dobio kao dar od prirode, svet knjiga je najveći… Bez reči, bez knjiga, nema ni istorije, nema koncepta čovečanstva. I kada bi neko pokušao da istoriju ljudskog duha zatvori u mali prostor, u kuću ili u sobu, mogao bi to da uradi jedino uz pomoć zbirke knjiga.”

Hese pre skoro 100 godina o tome da li će knjiga nestati, a aktuelno je i dan-danas.

“Ne treba da se plašimo da će knjiga nestati. Čak suprotno, što su potrebe za zabavom i obrazovanjem više zadovoljene kroz druge izume, to će knjiga više trijumfovati u dostojanstvu i autoritativnosti. Čak i najdetinjastije trovanje koje dolazi sa napretkom uskoro će biti primorano da prizna da pisanje i knjige imaju ulogu koja je večna… Pisana reč jedini je način da čovečanstvo ima istoriju i kontinuiranu svest o sebi.
Nismo dostigli tu tačku gde su mlađi rivali – radio i film, oteli sve od štampane knjige, već samo onaj deo koji je nepotreban.”

Život i smrt umetnika

“Možemo svakog dana da posmatramo kako su potpuno izvanredne, baš kao i bajke, istorije knjiga, kako u jednom trenutku imaju najveću čar a zatim imaju dar da ponovo budu nevidljive. Pesnici žive i umiru, za vreme svog života poznati su po nečemu ili ničemu, i vidimo kako se njihov rad nakon njihove smrti, nekad i decenijama kasnije, iznenada izdiže iz groba, iz njih, kao da vreme ne postoji.”

O tome kako nas čitanje spaja

“Velika i tajanstvena stvar u vezi sa iskustvom čitanja je ovo: što selektivnije, osetljivije i pažljivije naučimo da čitamo, jasnije uočavamo svaku misao i svaku pesmu u svojoj jedinstvenosti, posebnosti, i sva ta lepota, sav šarm zavise od te posebnosti i jedinstvenosti – u isto vreme shvatamo kako stotine hiljada glasova nacije idu ka istom cilju, zovu iste bogove različitim imenima, sanjaju iste snove, pate od iste tuge…”

Izvor: BIZLife

PROČITAJTE I OVO:  Hogvorts ekspres pokupio odsečenu porodicu u Škotskoj

Piše: N.V.