Hauard Zin i autonomija narodnog otpora


U utorak, 05. februara sa početkom u 18 časova u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) biće održan razgovor o najuticajnijoj knjizi američkog istoričara, dramskog pisca i aktiviste Hauarda Zina Narodna istorija SAD-a koja je promenila odnos mnogobrojnih generacija prema zvaničnoj istoriji Amerike.

Prepoznajući snažan glas i uticaj nepoznatih, u zvaničnim verzijama zanemarenih, ljudi koji su ocrtali kritične istorijske periode SAD, Hauard Zin je uspeo da uspostavi metod koji možemo nazvati “istorijom odozdo”. Uz mnogo detalja i argumenata, lucidno i sa osećajem za pravdu, autor daje sintezu istorije američkih naroda kroz prizmu potlačenih. Uz to pokazuje koliko je bila suštinska uloga naroda u borbama za mir i pravdu naspram sistema moći. Zinova istorija nije ona koju pišu imperijalni pobednici. Ona je, pre, borba protiv takve vrste trijumfalizma. Zin pokazuje da postoji itekako snažan uticaj onih koji su možda bezimeni ili prividno nemoćni – a to je onaj deo američkog naroda koji se kroz istoriju suprotstavljao, još od Kolumba, imperijalnim, kulturnim i korporativnim hegemonijama.

Uvodeći u igru feministkinje, abolicioniste, radnike, borce za ljudska prava, imigrantske porodice, različite klase, rase i rodove, manjine i zemljoradnike, Zin prikazuje kompleksnu sliku obrisane ili prećutkivane istorije koja je zasnovana na principima socijalne borbe, protiv profita i različitih modela eksploatacije. Time nam postaju jasniji potezi političkih elita koji su često bili zasnovani na rasnoj segregaciji i porobljavanju pri čemu je rat i danas najunosnija američka industrija. Stičemo utisak da ideologija američkog sna zapravo nema veze sa “običnim” ljudima budući da je zasnovana na sticanju bogatstva koje se ni sa kim ne deli, ali i na razarajućem kapitalističkom uređenju.

U razgovoru će učestvovati Ljiljana Bogoeva Sedlar i Petar Protić.

ČITAJTE  Nova knjiga o Kupoholičarki i poklon za najbrže kupce