Godišnjice: Bora Stanković – savremena tumačenja


U petak, 31. marta sa početkom u 20 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7) biće održana tribina Godišnjice: Bora Stanković – savremena tumačenja.

Na tribini će učestivovati Marija Grujić i Bojan Čolak.

Uređuje i vodi Dejan Simonović.

Značajni pisci se otvaraju uvek novim, drugačijim pristupima i tumačenjima. Bogatstvo i složenost njihovog dela predstavlja izazov na koji se stalno iznova odgovara.

Povodom devet decenija od smrti Borisava Stankovića, o svom viđenju Stankovićevog dela će nam govoriti Marija Grujić i Bojan Čolak.

Marija Grujić je autorka studije Rod i kultura fragmentarnosti: Nečista krv i Gazda Mladen Borisava Stankovića. U ovoj studiji autorka prevazilazi okvire uobičajenog čitanja Stankovićevog proznog stvaralaštva kao lirskog realizma i otvara novo sagledavanje Stankovića u kontekstu rodnih i kulturnih identiteta njegovih junaka, otkrivajući vezu Borinog pripovedačkog prosedea sa Prustovom prozom i filmovima Mihaela Hanekea.

Bojan Čolak se proznim i dramskim stvaralaštvom Borisava Stankovića bavio u više studija, od kojih je svakako najznačajnija monografija Roman patrijarhalne kulture (Institut za književnost i umetnost, 2009) u kojoj je autor pružio kulturološko čitanje romana Gazda Mladen usredsređujući pažnju prevashodno na odnos patrijarhalne kulture i muškarca. Pored razmatranja odnosa pojedinca i patrijarhata, i uopšte kulturološkog čitanja Stankovićevog dela, Čolak se posveto i poetičkim istraživanjima proze jednog od najznačajnijih srpskih književnika HH veka.


ČITAJTE  Nova biografija pisca čiji život ne prestaje da fascinira čitaoce