Gde lutaju baštenski patuljci?


U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljen roman Lutanja baštenskih patuljaka autorke Gordane Maletić.

Glavna junakinja je devojčica Mila koja je kupila ukrasne patuljke za svoju malu baštu, ali već posle nekoliko dana patuljci su nestali. Mila i njen brat Marko kreću su u potragu za njima, međutim nisu ni slutili kakav tajanstven i čudesan život vode ti simpatični baštenski ukrasi. U nastavku romana čitaoci saznaju da ova dva junaka imaju zadatke koji su važniji od čuvanja baštenskog cveća.

Svojim novim romanom autorka Gordana Maletić uvodi čitaoce u tajanstveni svet neobičnih junaka. Baštenski patuljci možda za nekoga predstavljaju samo ukrase u cveću, ali to ne važi i za autorku koja zna njihovu tajnu. Njena priča počinje u trenutku kada Cvetko i Dubravko dospevaju u baštu devojčice Mile, ali ubrzo potom i nestaju iz nje bez traga. Za devojčicu i njenu porodicu taj nestanak ostaje obavijen velom tajne, ali pred čitaocima, koji su u ovoj priči tajni saputnici, dvojica patuljaka oživljavaju i otkrivaju svet sakriven od znatiželjnih pogleda ljudi.

Tako saznajemo da ova dva junaka imaju zadatke koji su važniji od čuvanja baštenskog cveća. Po nalogu vrhovnog patuljka Tihomira, oni kreću u potragu za odgovorima na neka važna pitanja koja se tiču tajni prirode koja nas okružuje. Cvetko, Dubravko, Tihomir i brojni drugi likovi koje nam Gordana Maletić predstavlja pripadaju čuvenom patuljačkom rodu. Oni poseduju neverovatne veštine i bave se izučavanjem mirisnog bilja, lekovitih trava, tajnih i zaboravljenih zakona po kojima su ljudi, životinje i biljke povezani u celinu svekolikog sveta. Zakona koje su ljudi, udaljeni od zemlje i prirodnih tokova, zaboravili, a koje ovaj patuljački rod za opštu dobrobit čuva i prenosi s generacije na generaciju.

PROČITAJTE I OVO:  Nebojša Romčević: Pljačka sa maskom je moralnija od rijalitija

Tragajući po svetu za odgovorima na zamršena pitanja, patuljci će se suočiti s brojnim preprekama i, poput pravih heroja, hrabro ih savladati. Sa ovog putovanja oni će se vratiti s novim saznanjima i otkrićima koja će čuvati do onog trenutka kada budu ljudima potrebna da spasu svet. Sa ovog putovanja vratiće se i čitaoci, kojima će autorka preneti niz plemenitih i lepih poruka s pozivom da se vrate moćnoj prirodi s kojom su povezani neraskidivim i nevidljivim nitima života.

Gordana Maletić poznata je široj čitalačkoj publici po dugogodišnjem posvećenom radu u oblasti književnosti za decu i mlade.

Pored pisanja poezije i proze, bavila se i književnom kritikom, prevođenjem, antologičarskim i uređivačkim radom i za svoje stvaralaštvo dobila više prestižnih domaćih nagrada.