Furam feminizam: Za feminizam nikad nije prerano


U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljena knjiga Furam feminizam čije su autorke Lamija Begagić, Marina Veličković i Ana Pejović.

Priručnik Furam feminizam daje odgovore na pitanja koja tinejdžerke često postavljaju u tom uzrastu: zašto znamo više za sportiste i naučnike, nego za sportistkinje i naučnice? Zašto mama posprema kuću, a ne tata? Zašto se u školskim udžbenicima vrlo malo govori o dostignućima žena? Junakinja knjige, trinaestogodišnja Likica, autorka bloga Furam feminizam, uz pomoć starije sestre i tetke istražuje ove teme i postepeno saznaje šta zaista znači biti ravnopravna. Furam feminizam sadrži na kraju i korisni pojmovnik feminističkih termina, iz koga čitateljke i čitaoci mogu dosta saznati i o istorijatu ovog važnog pokreta kod nas i u svetu, ali i o mnogim drugim pojmovima (diskriminacija na osnovu roda, društvene norme, homofobija, mizoginija, pravo glasa, rodne uloge, seksizam, stereotip…).

Odlomak iz predgovora (reč autorki):

Prvo izdanje Furam feminizam knjige objavljeno je u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Izašlo je kao dio posebne biblioteke koja se zove Lektira narodu. Knjige iz te biblioteke ne nalaze se na policama knjižara, već se prodaju uz jedan magazin. Magazin se zove Školegijum i posvećen je ideji pravednijeg obrazovanja, za koje se zalaže cijela redakcija. I autorice ove knjige članice su te male redakcije, što u svojim biografijama s ponosom ističu. Pravednije obrazovanje je i ono u kojem ne postoje tabu teme, a o svemu onome što zanima djevojčice iz Gradačca, Sarajeva ili Prijedora, jednako kao i one iz Beograda, Užica ili Čačka, raspravlja se u školi. Pravednije obrazovanje je ono gdje je škola igralište, ali i sigurna zona.

„Ova knjiga najpre je namenjena devojčicama, ali nipošto ne samo njima. Njena idealna čitateljka ima godina koliko i pripovedačica, 12, možda 13 ili 11, ne manje, ali sasvim moguće više. Ona, ta zamišljena mlada čitateljka, najverovatnije ide u školu, plus-minus sedmi razred, u kojoj se zvanično ne pominje feminizam. Iz knjiga i sa zidova silaze među školske klupe muškarci – sedi, stari, bradati, mrki, ozbiljni, važni, uredni, beli, imućni… Pesnici, kompozitori, fizičari, matematičari, vojskovođe, kraljevi, piloti, genetičari, botaničari, lekari, pisci, moreplovci, vladike, astronauti… Iz nekog razloga među njima nema žena, ali se o tom razlogu ćuti.

PROČITAJTE I OVO:  "Knjiga o Titu" Dobrice Ćosića u prodaji ekskluzivno tokom Noći knjige

Ova knjiga napisana je da to ćutanje prekine.“

Iz recenzije Nenada Veličkovića

„Za feminizam nikad nije prerano. Drage devojčice, ako razmišljate odakle da počnete, ovo je odlično mesto.“

Nađa Duhaček

„Lekcije koje ti možda neće pomoći da imaš sve petice, ali će ti pomoći da činiš svet pravednijim i boljim mestom za sebe i svoje prijateljice. A prva i najvažnija lekcija glasi: Ne postoji ništa, baš ništa, što devojčice ne bi mogle, ne bi smele ili bi morale da učine – samo zato što su devojčice!“

Tamara Zablocki