U subotu, 8. decembra u 19 sati u Velikoj sali Doma omladine u okviru programa desetog Merlinka festivala biće prikazan dugometražni igrani film “Vita i Virdžinija”, rediteljke Šanije Baton, u kome glumi i legendardna Izabela Roselini. Reč je o fascinantnoj drami koja prati ljubavnu aferu između popularne autorke Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festival u Torontnu pre samo dva meseca.

Vita Sakvil-Vest i slavna Virdžinija Vulf kreću se u različitim društvenim krugovima Londona dvadesetih godina prošlog veka. Kada im se putevi ukrste, zavodljiva Vita odlučuje da po svaku cenu zavede tvrdoglavu Virdžiniju Vulf. Vita i Virdžinija upuštaju se u nekonvencionalnu vezu, protivnu njihovim konzervativnim brakovima, vezu koja postaje inspiracija za Virdžinijin najpoznatiji roman “Orlando”. Njihova strastvena ljubavna veza i bliskost prevazilaze sve društvene predrasude, i nakon nje, ništa više neće biti isto u životima ove dve žene.

Iste festivalske večeri od 21 sat na programu je i film “Možete li mi ikada oprostiti?” rediteljke Marijele Heler, koji govori o životu i radu najpoznatije biografkinje poznatih ličnosti, Li Izrael, koju u filmu tumači glumica Melisa Mekarti. Kada Li Izrael ne uspe da podiđe trenutnim ukusima, ona pretvara svoju umetnost u prevaru, falsifikujući intimna pisma preminulih poznatih ličnosti i pisaca. Reč je o dugometražnom igranom filmu koji će vam na maestralan način dočarati život žene koja kroz celu svoju karijeru čezne da se dokaže kao spisateljica.

Ovaj festival je otvorio „Srećni princ” rediteljski debi poznatog glumca Ruperta Evereta o poslednjim danima u životu Oskara Vajlda.


ČITAJTE  Milica Dabović piše knjigu

Leave a Reply

Your email address will not be published.