Festival ekološkog pozorišta posvećen Šekspiru


Tradicionalni dvadeset i drugi festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, koji se od 18. do 21. avgusta održava u Bačkoj Palanci, ove godine biće posvećen godišnjici smrti Vilijama Šekspira.

Pored pozorišnih predstava, koncerata i radionica, akcenat će i ove godine biti stavljen na očuvanje životne sredine kroz predavanja o važnosti reciklaže.

“Znamo šta jesmo, ali ne znamo šta možemo biti” moto je ovogodišnjeg festivala.

Posetioce festivala, pored velikog broja edukativnih radionica, očekuje šest pozorišnih predstava iz Smedereva, Beograda, Kotora, Zagreba, koje je odabrao selektor Dimitrije Kokanov, kaže za RTV Sonja Petrović, direktorica festivala.

“400 godina imamo tekstove autora kao što je Šekspir, tako da smo se mi ove godine osvrnuli na njegovo delo u smislu da saznamo šta je to volja dece i šta bi oni želeli da budu kada porastu. U kampanji smo se kritički pozabavili pitanjem – zašto se zanemaruje detinjstvo kao takvo i šta roditelji čine da bi njihova deca postala ono što žele”, objašnjava ona.

Ulaznice za festival neće se naplaćivati, dovoljno je da svaki posetilac sa sobom ponese deset čepova od plastične ambalaže, koji će kasnije biti reciklirani u saradnji sa organizacijom Čepom do osmeha, a sredstva prosleđena u humanitarne svrhe, dodaje Sonja Petrović.

“Osim reciklaže čepova na festivalu će biti postavljeni eko kontejneri za elektronski otpad u koji, posetioci mogu da odlože svoj elektronski otpad koji ne treba bacati u redovne kontejnere” ističe ona.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade biće održan od 18. do 21. avgusta u izletištu Bagremara u Bačkoj Palanci.

Izvor: RTV (Miroslav Karanović)


PROČITAJTE I OVO:  Premijera predstave “… i ostali”