FAS se piše zajedno: deset predstava na Festivalu ASITEŽ-a Srbije


Bela griva, Palčica,Divljožder i Tihi dečak samo su neke od predstava koje će biti izvedene na ovogodišnjem, dvostrukom izdanju Festivala ASITEŽ-a Srbije – FAS od 27. do 31. oktobra u Beogradu.

Pod sloganom „FAS se piše zajedno” čak deset pozorišnih predstava iz cele zemlje, namenjenih za decu i mlade, biće izvedeno tokom svojevrsnog dvostrukog, drugog i trećeg izdanja FAS-a. S obzirom na to da prošlogodišnje, drugo po redu izdanje nije bilo moguće organizovati, ove godine festival će biti publici ponuditi znatno bogatiji program.

„Iskustvo koje nam je doneo kovid i vreme izolovanosti i neizvesnosti, ponovo nas upućuje  na posebnu snagu doživljaja koji se događa samo u teatru. Kakva su iskustva zajedništva kod današnje dece i tinejdžera u vremenu u kome živimo, kakva su im emocionalna iskustva, estetska, etička, vrednosna? Ista pitanja postavljamo i sebi”, izjavila je Diana Kržanić Tepavac, predsednica Izvršnog odbora ASITEŽ-a. „Sama činjenica da imamo festival u ovom vremenu svojevrstan je podvig, a pozorišni doživljaj u kome se u jednom realnom vremenskom isečku i prostoru susreću prisutni sa obe strane rampe i dele neuhvatljiv trenutak scenske istine i zajedničke stvarnosti, donosi okrepljenje svima koji učestvuju u tom zajedničkom činu. Doživljaj ohrabrenja i okrepljenja   potreban je svima: mladoj publici, umetnicima, roditeljima, pedagozima.”

Domaćin festivala je Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, dok će se predstave, tamo gde je naznačeno, izvoditi i na scenama Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra Lazarevac, Pozorišta lutaka „Pinokio“ i Kulturnog centra „Magacin“.

Festival će svečano biti otvoren u sredu, 27. oktobra u 11.30 časova, u Malom pozorištu „Duško Radović” gde će potom od 12.00 časova biti izvedena predstava „Dečak sa koferom” (za uzrast 11+). Program se prvog dana nastavlja u 15.00 časova, kada Puls teatar Lazarevac na svojoj sceni izvodi predstavu „Srebrni car” (10+), dok je večernji program od 19.30 časova rezervisan za Pozorište mladih Novi Sad koje će izvesti predstavu „Debela” (10+).

PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "Daljine" Magde Sabo

Drugi festivalski dan, 28. oktobar, otvoriće u 11.00 časova Umetnička grupa „Hop.La!” sa predstavom „Žabac i stranac” (5+). Stanica – servis za savremeni ples izvodiće komad „Tu sam ispod polovine kapi” (KC Magacin, 8+) u dva termina, od 14.30 i 16.30 časova. Dah teatar zatvoriće ovaj dan predstavom „Za tvoje dobro” (13+) sa početkom u 19.30 časova.

Petak, 29. oktobar, rezervisan je za prateći program „Region u fokusu”, dok će publika od 19.30 časova moći da uživa u izvođenju predstave „Palčica” (7+) Pozorišta lutaka iz Niša.

Vikend na FAS-u proći će u znaku tri predstave, od kojih se prva – „Bela griva” (7+) Pozorišta lutaka „Pinokio“, izvodi na sceni tog pozorišta u subotu, 30. oktobra u 12.00 časova. Večernji program na sceni „Duško Radović” biće posvećen predstavi „Tihi dečak” (8+) koju od 19.30 časova izvodi Pozorište za decu Kragujevac. Na istoj sceni u nedelju, 31. oktobra u 12.00 časova Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina izvešće predstavu „Divljožder” (3+)

Nedelja će biti posvećena i pratećem programu „Laboratorija za pozorišne reditelje”, a festival će svečano biti zatvoren u 17.00 časova dodelom nagrada na sceni Malog pozorišta „Duško Radović”.

Ulaznice za festivalski program se mogu rezervisati ili kupiti na blagajnama pozorišta u kojima se predstave izvode. Cena ulaznice za predstave koje se igraju u Malom pozorištu „Duško Radović” iznosi 400RSD, za predstavu koja se izvodi u Pozorištu lutaka „Pinokio” cena ulaznice je 500RSD, dok za predstavu u Puls teatru Lazarevac cena ulaznice iznosi 200RSD.

Za predstavu koja se izvodi u KC „Magacin” ulaz je besplatan, uz obavezno prethodnu rezervaciju putem mejla jovanaraki@gmail.com. Uz termin izvođenja koje dete želi da poseti, trena navesti i ime i prezime i uzrast deteta, a mejl sa rezervacijom potrebno je poslati najkasnije do 27. oktobra.

PROČITAJTE I OVO:  Knjiga „Četnik” kao uzbudljiv završetak „Trilogije o slobodi”

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija organizuje ovaj festival kao smotru nacionalnog, takmičarskog karaktera, sa ciljem da se okupi i osnaži ASITEŽ zajednica, ali i poveća njena vidljivost kako i Srbiji, tako i van granice zemlje. Tako će ovaj festival biti okosnica velike Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade „ASSITEJ Artistic Gathering” koja će se 2023. godine održati u Srbiji.

Incijativa za uspostavljanje festivala ASITEŽ-a pokrenuta je 2015. godine na sastanku članova tadašnjeg Izvršnog odbora, a festival je pokrenut 9. maja 2019. godine, pod sloganom „Pokrenimo priču“. Uspeh prvog izdanja 2019. godine pokazao je koliko je ovakav festival potreban i dobrodošao kao mesto razgovora i uspostavljanja vrednosti i puta daljeg razvoja profesionalne srpske pozorišne i plesne scene i kulture za decu i mlade.