Evo šta jedno književno delo čini klasikom


Definisanje klasičnog književnog dela je tema o kojoj se žustro raspravlja i odgovori mogu biti različiti u zavisnosti od znanja i iskustva onoga ko pokušava da ih ponudi. Međutim, postoje određena načela koja su zajednička svim delima klasične književnosti.

Kvalitet

Dela klasične književnosti ispunjavaju određene visoke standarde kvaliteta, dopadljivosti, dugovečnosti i uticaja.

Izražava umetnički kvalitet

Klasična književnost je izraz  života, istine i lepote. Mora biti visokog umetničkog kvaliteta, bar za vreme u kome je napisano. Iako se stil pisanja manje, klasik se može ceniti po svojoj konstrukciji i kvalitetu. Možda danas klasik nije bestseler zbog tempa i zastarelog jezika, ali možete učiti iz njega i biti inspirisani sadržinom.

Prolazi test vremena

U klasičnoj književnosti, delo se obično smatra prikazom perioda u kome je napisano — i zaslužuje trajno priznanje. Drugim rečima, ako je knjiga objavljena u bliskoj prošlosti, nije klasična; dok se termin „moderni klasik“ može primeniti na knjige napisane posle Drugog svetskog rata, potrebna im je dugovečnost da bi se dobila oznaka jednostavnog „klasika“. Novijoj knjizi koja je visokog kvaliteta, priznanja i uticaja potrebno je nekoliko generacija da bi se utvrdilo da li zaslužuje da se nazove klasikom.

Ima univerzalnu privlačnost

Velika književna dela dotiču čitaoce do same srži, delom zato što integrišu teme koje razumeju čitaoci iz širokog  društvenog spektra i nivoa iskustva. Teme ljubavi, mržnje, smrti, života i vere, na primer, dotiču se nekih od naših najosnovnijih emocionalnih stanja. Možete čitati klasike Džejn Ostin i Migela de Servantesa i povezati se sa likovima i situacijama uprkos različitim vremenima i kojima su dela nastala i vremenu kada se čitaju. U stvari, klasik može da promeni vaš pogled na istoriju kao pokazatelj toga koliko se malo promenilo u našem osnovnom ljudskom poimanju sveta.

Ostvaruje povezanost

Možete proučavati klasik i otkriti uticaje drugih pisaca i drugih velikih književnih dela. Naravno, ovo je delimično povezano sa univerzalnom privlačnošću klasika.

Isto tako, klasici će inspirisati pisce u narednim generacijama, a možete pratiti kako su uticali na dela u svom vremenu i niz narednih decenija, pa čak i vekova.

Relevantna je za više generacija

Baveći se temama koje su univerzalne i čineći to na način koji izdržava test vremena, klasici ostaju relevantni za sve. Zbog visokog kvaliteta likova, priče i pisanja, ljudi mogu da čitaju klasike u mladosti i steknu osnovno razumevanje autorovih tema, a zatim mogu da ih čitaju kasnije u životu i vide dodatne slojeve istine koje su im ranije nedostajali. Kvalitet omogućava da rad komunicira sa više starosnih grupa tokom vremena.

Izvor: thoughtco.com