Evo kako vam knjiga Meditacije koju je napisao Marko Aurelije može pomoći u životu


Svakome se u životu događaju nevolje koje jesu nezgodne, ali, na sreću, nisu nerešive.

“Istog trenutka shvatio sam da je sve u mom životu, za šta sam mislio da je nepopravljivo, zapravo potpuno popravljivo. Osim činjenice da sam upravo skočio.”

Ovo su reči Kena Boldvina, čoveka koji je preživeo pokušaj samoubistva skokom sa mosta Golden gejt u San Francisku.

Dakle, sve se može popraviti i sve je rešivo. Knjige vam mogu pomoći u tome. Naravno, važan je i izbor knjiga.

Zamislite sledeću situaciju. Slavite neke važne stvari kao što su Božić, Badnji dan, Sveti Nikola, pobeda Novaka Đokovića, poraz opozicije u Rusiji ili neke manje važne stvari kao što su rođendani članova vaše porodice, roditelja, dece… Mislili ste da je, ako kao primer uzmemo najnoviji praznik, najvažnije da se informišete o tome kakve se čestitke za Badnji dan i Božić upućuju dragim osobama, zašto je važna božićna česnica, šta se kaže za Božić, kakve se SMS poruke za Božić šalju, šta se radi na Badnji dan, da li se radi na Badnji dan, da li se pere na Badnji dan…

Sve ste naučili i o svemu ste se informisali i sada mislite da proslava može da počne. Međutim, nije baš tako lako. Da je lako svako bi mogao da bude dobar hrišćanin.

Gosti su vam došli, obavili ste sve one formalnosti koje se podrazumevaju pod dobrim običajima kao i one koje vam vera nalaže, i sada dolazi na red zabava i uživanje u prazniku.

Tu vam je onaj klavir koji su vam deka i baka ostavili u amanet, a zli čika komunisti ga nisu aneksirali.  Gosti kao gosti, nakon što su se načestitali Badnjeg dana ili Božića sada žele da se malo opuste uz dobru pesmu. Dižu milje koji ste stavili preko klavira kako bi ga zaštitili od prašine i masnih prstiju Ljiljinog malog Jovana i postavljaju stolicu ispred njega. Na vas je red. Dok gosti naručuju prigodne pesme poput Ode radosti, Devete simfonije, Rukoveti Stevana Mokranjca, Koliko žara, toliko para pesma poznata i kao Koliko varnica, toliko parica… Sedate za stolicu koju su vam postavili ispred klavira, puckate prstima, masirate vrat kako bi umanjili napetost i tremu, stavljate prste na dirke i taman se spremate da odsvirate prve tonove kada se nešto pomera. Klavir ima jednu kraću nogu. Nedovoljno kratku da se primeti golim okom, ali dovoljno kraću da vas omete u muziciranju.

PROČITAJTE I OVO:  Orhan Pamuk: Moja turska biblioteka

I šta sada? Kako rešiti ovaj problem? Uz knjigu, naravno. Nema knjige koja vam ne može rešiti problem u životu. Čak i ovaj. Jednostavno je. Imate prepune Jysk police za knjige. Nije baš Muzej knjige kakav poseduje Viktor Lazić, ali poslužiće. Dovoljno je uzeti jednu i staviti je pod problematičnu klavirsku nogu i problem je rešen. Ipak, i u ovakvim slučajevima je važan izbor knjige. Nije svaka knjiga pogodna za rešavanje svakog problema. Da li je potrebno prvo posegnuti za knjigom 100 knjiga koje morate pročitati kako biste pronašli potrebnu knjigu? Ne, naravno.

Pokušaćemo da vam pomognemo da izaberete pravu knjigu za vas.

Prvo što morate imati na umu da nije važno gde ste kupili knjigu. Delfi knjižara, knjižara Vulkan, Kengur, Službeni glasnik, Dereta, striparnica Čarobna knjiga, Aleksandar Belić… Nije važno ni da li ste knjigu kupili direktno u knjižari ili ste je naručili preko sajtova. Čak i knjige koje vam je doneo Moj Limundo ili Kupindo mogu biti prigodne. Jasno je da ne možete uzeti audio knjige tako da je folder Balkandownload domaće knjige na vašem kompjuteru ovaj put neupotrebljiv.

Ali kako izabrati pravu knjigu?

Odmah da bude jasno da, u ovom slučaju, Tihi Don ili Braća Karamazovi ne dolaze u obzir. Aleksandrijski kvartet, takođe. Ginisova knjiga rekorda tek nije pogodna. Ni knjige iz serijala o Hariju Poteru.  A ni one knjige koje je napisala misteriozna Elena Ferante koje su vam tako dobro legle tokom prolećnog lokdauna.

Živojin Andrejić je napisao nekoliko lepih knjiga. Međutim, Metafizika Lepenskog vira koja vam se smeši sa police ima preko tri stotine stranica, a noga vašeg klavira nije baš toliko kraća. Tu je i Žarko Ilić i njegova U potrazi za sobom. Ali, avaj. I ona ima preko tri stotine stranica. Knjiga Grad bola je nešto tanja, ali ni ona ne bi bila korisna u ovom slučaju. 120 dana sodome od koje ste odustali onda, odustajete i sada. Ipak je Božić.

PROČITAJTE I OVO:  Hoću nagradu, ako je dobije i supruga

Vladika Grigorije, Zoran Živković, Siniša Ubović, Peter Handke, Agata Kristi, Marko Vidojković…

Polako se približavate potrebnom naslovu. Gotovo da želite da posegnete za knjigom koju je napisala Jelena Nikolić, ali nekako zaustavljate ruku. Šta će prisutan svet da kaže? Znači, ipak morate malo birati. Već smo rekli da nije svaka knjiga za svaku priliku. Postoje knjige za kada su gosti tu i knjige u kojima potajno uživamo.

Knjiga o Milutinu, Avanture Toma Sojera, Lajanje na zvezde, Zona Zamfirova, Knjiga o džungli

Lepi naslovi, ne bi vas bilo sramota da vas gosti vide sa njima, ali ipak se čini da su preobimni za rešavanje problema koji je pred vama.

I onda ih ugledate. Knjigu. I autora Savršen par. Marko Aurelije. Meditacije Marko Aurelije. Meditacije ili Samom sebi, dnevnički zapisi Marka Aurelija. Nešto preko stotinu stranica dnevnika mekih korica. Savršen spoj za nogu vašeg hromog klavira.

Uz pokliče odobravanja okupljenih gostiju uzimate knjigu rimskog cara i sa njom u ruci zamolite kuma Miroljuba da malo podigne ivicu klavira kako biste… tako… još malo više, kume… dobro je… stavili knjigu pod klavirsku nogu. Sada i Miroljub može da polako spusti podignutu ivicu klavira. Pravo na Meditacije.

Ponovo sedate za stolicu. Spuštate prste na dirke. Probe radi udarate jednu dirku. Do. Zatim još jednu. Mi. Hajde i ovu. Re. Sve je u savršenom redu. Sve to zahvaljujući Marku Aureliju i njegovim Meditacijama.

Pesma može da počne.

Piše: Milan Aranđelović