Erik Vijar u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Beogradu


Erik Vijar (Éric Vuillard) će na poziv 17. Međunarodnog festivala proze – Prosefesta, Akademske knjige i Francuskog instituta gostovati u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Beogradu od 25. septembra do 29. septembra 2023.

U Kulturnom centru Novog Sada (Tribina mladih) 26. septembra (utorak) u 19 časova održaće se književno veče. Erika Vijara publici će predstaviti pisac Dragan Velikić. U programu će učestvovati učenici Karlovačke gimnazije.

U sredu, 27. septembra u 12 časova u Karlovačkoj gimnaziji, Erik Vijar će o svom opusu razgovarati sa najboljim gimnazijalcima.

U četvrtak, 28. septembra u 19 časova u Francuskom institutu u Beogradu, njegova dela će biti predstavljena beogradskoj publici. Sa Erikom Vijarom će razgovarati pisac Vule Žurić.

Erik Vijar (Éric Vuillard), francuski pisac, filmski scenarista i reditelj, rođen je u Lionu 1968. Živi u Francuskoj. Na srpskom jeziku objavljene su mu tri knjige u izdanju Akademske knjige, u izvanrednim prevodima Melite Logo Milutinović: Dnevni red (Gonkurova nagrada), Rat siromašnih (najuži izbor za ,,Bukera”) i Častan izlaz. Često su kritičari polemisali da li su Vijarove knjige romani ili stvarna istorija. On ih naziva hronikama. Na izvanredan način uspeva da zađe u sive zone istorije koje su u književnosti ređe dobijale narativni značaj.