Eri de Luka dobitnik nagrade za najgori opis seksa u književnosti


Italijanski autor Eri de Luka (Erri De Luca) dobitnik je nagrade za najgori opis seksa u književnosti za 2016. za roman “Dan pre sreće” (Il giorno prima della felicità / The Day Before Happiness).

ss-ktkqturbxy9hzdkxzwq5mgmzzdq1oge5mznmy2ywmgnjogjmnjlhns5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaDe Luka (66) je 24. laureat a nagrada mu je dodeljena zbog scene u romanu kada junak iz Napulja i misteriozna žena koju je gledao izdaleka postanu intimni. Između ostalog, autor opisuje genitalije muškog lika poput “daske pripijene uz njen stomak” i piše kako su “genitalije oba para bile spremne, u pripravnosti od iščekivanja, jedva se međusobno dodirujući: baletski igrači koji lebde na vrhovima špic-patika”.

Nagrada za loš opis seksa dodjeljuje se za “naročito lošu scenu seksualnog opisa u inače dobrom romanu”, s ciljem da istaknu i samim tim obeshrabre “slabo napisani, površni i suvišni pasusi sa seksualnim scenama u savremenoj  fikciji”.

De Lukina vitrina sa nagradama već je fino popunjena. Za isti roman, smešten u Napulj posle II svetskog rata, dobio je Evropsku nagradu za književnost 2013. a italijanski dnevni list “Korijere dela sera” proglasio ga je “piscem decenije”. On, naravno, nije došao da preuzme nagradu za opis lošeg seksa, ali je bio prisutan predstavnik izdavačke kuće.

“Dan pre sreće” je prvi De Lukin roman objavljen na engleskom.

Izvor: Blic


PROČITAJTE I OVO:  Pet stvari koje niste znali o autorki romana "Male žene"