Enes Halilović na drugoj večeri Postninovskih čarolija


“POSTNINOVSKE ČAROLIJE” na društvenim mrežama DKSG (Fejsbuk, Instagram)

Utorak, 19. januar u 20h
ENES HALILOVIĆ (Novi Pazar) – LJUDI BEZ GROBOVA (Laguna)
Razgovara: Ivan Milenković

Gost druge večeri “Postninovskih čarolija” je Enes Halilović (Novi Pazar, 5.3.1977); pripovedač, pesnik, dramski pisac, novinar, ekonomista i pravnik. Osnivač je novinske agencije Sanapress, književnog časopisa Sent i časopisa za književni intervju Eckermann.
Poezija: Srednje slovo, Bludni parip, Listovi na vodi, Pesme iz bolesti i zdravlja.
Proza: Potomci odbijenih prosaca, Kapilarne pojave.
Drame: In vivo, Kemet.
Prevođen na engleski, nemački, španski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski i makedonski jezik.

„Halilović piše izgrađenom i ekonomičnom rečenicom koja, međutim, nije suva i krta, već je gipka i elegantna. Takvoj ga rečenici privodi pesnički nerv a, opet, u ovom romanu Halilović nije pesnik nego, od prve do poslednje rečenice, pisac koji savršeno dobro vlada razlikom između ta dva žanra. Opšta mesta imaju vrlo jasnu funkciju i razgrađuju se, poput organskog hirurškog konca koji se stapa s tkivom, u samome toku, zbog čega ne privlače (negativnu) pažnju, te će selimovićevska poigravanja mudrostima (…) ritmom i poznavanjem mere da zbriše svaku moguću otužnost. Najzad, gotovo zagonetni naslovi poglavlja – Žablja jaja, Jaja koja postaju bombe, Zelenkasta jaja vrane – kao i podnaslov romana Goldbahova teorema deo su igre koja ne staje ni u najtmurnijim delovima teksta.“

-Ivan Milenković


PROČITAJTE I OVO:  Od porodične biblioteke do Muzeja knjige i putovanja